Στη δίνη της Όμικρον, που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, βρίσκεται η χώρα, διανύοντας μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα 24ώρου έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, «χτυπώντας» πενταψήφιους αριθμούς, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για νέα «έκρηξη», τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας άγγιξε χθες το 25%.

Οι ειδικοί περιμένουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση Θωμαΐδη, ότι δεν αποκλείεται σήμερα να έχουμε 20.000 νέα κρούσματα μόνο στην Αττική, η οποία ήδη νιώθει βαριά την σκιά της Όμικρον.

Τρομακτική διασπορά- Ίσως έχουμε 20.000 κρούσματα στην  Αττική

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπερβούν και τις 20.000, ακόμα και σήμερα.  «Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 – 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη» συμπλήρωσε ο  κ. Θωμαΐδης.

«Αποκλιμάκωση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου»

«Σήμερα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Οι Τρίτες είναι σταθερά οι ημέρες με τα υψηλότερα κρούσματα μέσα στην εβδομάδα», τόνισε από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον Σκάι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν για μερικές ημέρες τα κρούσματα να είναι υψηλά. Πρόσθεσε πάντως ότι «περιμένουμε σύντομα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, να έχουμε αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας ότι αυτό έχει δείξει η εμπειρία από την Νότια Αφρική και από άλλες χώρες.

«Το σημαντικό είναι τι θα γίνει με τις νοσηλείες», υπογράμμισε.

Τι συμβαίνει με τις νοσηλείες

Oι επιστήμονες παρακολουθούν μέσα και νύχτα τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων οι νοσηλείες για κορωνοϊό ήταν 3.614 και έφτασαν τις 3.804. Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στις 2 Ιανουαρίου οπότε και οι νοσηλείες ήταν 3.757 και 3.715 αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίστηκαν σε 312.

Έφτασαν τις 340 στις 27/12 και αυξήθηκαν περαιτέρω σε 442 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να παρουσιάσουν μια μικρή μείωση σε 437 στις 2 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης, το 70% των νοσηλειών σχετίζεται με την νέα μετάλλαξη ειδικά στις περιοχές όπου αυτή βρίσκεται σε έξαρση.

Ο ίδιος τόνισε ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει προς το δεδομένο πως η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη με την Όμικρον και βλέπουμε σιγά- σιγά και δεδομένα για τη θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Σχετικά με την θνητότητα διευκρίνισε ότι «μέχρι πριν δύο – τρεις ημέρες η καταγραφή των κρουσμάτων Όμικρον ήταν με δειγματοληψία στην κοινότητα. Από την προηγούμενη Παρασκευή – Σάββατο ξεκινήσαμε να κάνουμε καταγραφή όλων των εισαγωγών για να δούμε αν πραγματικά είναι Όμικρον. Αυτή η διαδικασία τώρα ξεκίνησε για να έχουμε ακριβώς αυτή την εικόνα, τη διάρκεια νοσηλείας, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα».

Τρομάζει η έκρηξη της θετικότητας

Αυτό που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας, που χθες άγγιξε το 25%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ένας στους τέσσερις από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο διαγιγνώσκεται θετικός. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κάποιος πως πριν από τρεις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1% (στα 100 test, rapid και PCR θετικό ήταν το ένα) και πριν από μια εβδομάδα, στις 30 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 8% (θετικός σχεδόν ένας στους δέκα) γίνεται κατανοητό πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» σχολίασε ακόμα ο κ. Δημόπουλος.

«Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα στη Ν. Αφρική όπου η ηλικιακή ομάδα βεβαίως είναι νεότερη, είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους» είπε. «Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική» διευκρίνισε.

«Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα self test και τα rapid test έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε» εξήγησε ο καθηγητής.

«Ελπίζουμε να μην έχουμε έξαρση της Δέλτα μετά την Όμικρον»

Ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική πορεία της χώρας και σημείωσε ότι η αύξηση κρουσμάτων λόγω Όμικρον το επόμενο διάστημα είναι αναπόφευκτη. Όπως σημείωσε το στέλεχος της Όμικρον θα κυριαρχήσει και το ζήτημα είναι κατά πόσο η ανοσία από αυτήν την παραλλαγή θα μπορεί να φρενάρει την πανδημία.

«Ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον», ανέφερε.

«Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα», σημείωσε.