Έχετε δει το μωρό σας να κρατά το κουτάλι του σαν να είναι έτοιμο να ταΐσει τον εαυτό του και μετά ξαφνικά πετάει φαγητό παντού από τα… μαλλιά σας μέχρι το πάτωμα. Και όσο κι αν σας αρέσει να το βλέπετε να μαθαίνει νέα πράγματα, το χάος που μπορεί να προκαλεί στο μεσοδιάστημα δεν είναι ευχάριστο. Κι ενώ είναι σημαντικό να του δώσετε ένα κουτάλι μόλις δείξει ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να έχετε υπομονή, μιας και θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να εξοικειωθεί με αυτό και να μάθει το χρησιμοποιεί σωστά.

Πότε να του δώσω το κουτάλι;

Περίπου στους έξι μήνες, ένα βρέφος μπορεί να αρχίσει να κρατά τις τροφές στην παλάμη του, ακολουθούμενο από την ανάπτυξη της λαβής, που του επιτρέπει να κρατά το φαγητό με τα δάχτυλά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μωρά θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα σκεύη, αλλά χρειάζεται εξελιγμένος συντονισμός για να φτάσει το φαγητό στο κουτάλι και έπειτα στο στόμα του.

Επομένως, το καλύτερο θα ήταν να κάνατε υπομονή. Παρόλα αυτά, βάλτε του κατά διαστήματα ένα κουτάλι στο χέρι και δείτε τι συμβαίνει. Μπορείτε να ξεκινήσετε να το εξοικειώνετε με το κουτάλι περίπου στους δέκα ή δώδεκα μήνες ή και νωρίτερα, αρκεί το μωρό σας να έχει δείξει σημάδια ενδιαφέροντος.

Το κουτάλι θα πρέπει να είναι το πρώτο σκεύος που θα του δώσετε, καθώς είναι πιο εύκολο στο κράτημα αλλά και την χρήση. Χρησιμοποιήστε ένα φαρδύ, κοντό κουτάλι με λαστιχένια λαβή για αρχή. Είναι το πιο εύκολο να το πιάσουν τα μικροσκοπικά χεράκια του μωρού.

Τα τρόφιμα που.. τρώμε με το κουτάλι

Μερικές από τις τροφές που μπορείτε να ταΐσετε στο μωρό με το κουτάλι περιλαμβάνουν:

  • Τυρί cottage.
  • Πουρές πατάτας.
  • Πουρές από αρακά και καρότα.
  • Πλιγούρι βρώμης.
  • Ομελέτα.

Ανεξάρτητα από το πότε θα ξεκινήσετε, μην περιμένετε από το μωρό σας να περάσει από το τάισμα με τα δάχτυλα στο κουτάλι εν μια νυκτί.