Σταθερά πτωτική πορεία ακολουθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, με τους επιστήμονες να κάνουν μάλιστα λόγο και για αποκλιμάκωση της κατάστασης, η οποία ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Σήμερα τα κρούσματα κινήθηκαν σε αριθμούς κάτω από τις 20.000, ενώ ακόμα και στο πικ του κύματος, όπου φτάσαμε στα 50.000 κρούσματα, η πίεση στο σύστημα υγείας δεν έφτασε στα εφιαλτικά σημεία του πρώτου και δεύτερου κύματος.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας έχει ως αποτέλεσμα να συζητείται ήδη η κατάργηση κατάργηση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται τώρα σε ισχύ, όπως η απαγόρευση της μουσικής, και το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι εφόσον πάμε ακόμη καλύτερα τις επόμενες μέρες θα εξετάσουν μια πρώτη «ελάφρυνση» των μέτρων.

Όπως λένε οι ίδιοι, σύμφωνα με το ieidiseis.gr, στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας – αρχές της μεθεπόμενης- θα έχουμε έναν μέσο όρο κρουσμάτων που θα κυμανθεί στις 10.000 νέες μολύνσεις και αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν (αρχικά) πίσω την απαγόρευση της μουσικής.

Και αυτό σε πρώτη φάση και πάντα με εφαρμογή μετά τις 26/1, ενώ αν πάμε ακόμη καλύτερα δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ταυτόχρονα το τέλος της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης που σήμερα είναι στις 00:00.

Πάντως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο πρέπει ευλαβικά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αλλά και να τηρούμε στο ακέραιο όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα ή βγει θετικό ένα rapid test ή το PCR.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 23/1

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.
  • Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.
  • Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.