ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παρουσιάζουν:

«Η Μικρασιατική Καταστροφή»

100 χρόνια μετά, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, ρίχνουν φως στα πραγματικά αίτια της τραγικότερης στιγμής της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Ποιοι και πώς ευθύνονται.

Ποιες ενέργειες και ποιες παραλείψεις οδήγησαν στην Καταστροφή. Πώς από τη Μεγάλη Ιδέα, φτάσαμε στην πυρπόληση της Σμύρνης, τη σφαγή του ελληνικού πληθυσμού, τον ξεριζωμό, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Δίκη των Εξι.

Με ιστορικά ντοκουμέντα και μοναδικό φωτογραφικό υλικό.

Μία προσφορά ουσίας από τα ΝΕΑ

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ένα ολικό γεγονός, μια ιστο­ρική τομή μεγάλης βαρύτητας που διαβρώνει όλες τις πτυχές τής μετά το 1922 ιστορίας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο κυριολεκτικά δραματική. Ακύρωσε με τον δραματικότερο τρόπο τη Μεγάλη Ιδέα που είχε εμπνεύσει τη «μικρή Ελλάδα» για πολλές δεκαετίες, με μια ήττα που χάραξε οριστικά τα σύνορα του ελληνικού έθνους-κράτους. Πολύ πιο σημαντική από την ίδια την ήττα ήταν η προσφυγιά, ο ξεριζωμός των ελληνικών πληθυσμών. Ο όρος «καταστροφή» που καθιερώθηκε παραπέμπει σε αυτή την όψη των ιστορικών γεγονότων και σαφώς υπερβαίνει τη στρατιωτική ήττα. Γι’ αυτό η Μικρασιατική Καταστροφή δεν είναι απλώς ένα πολιτικό, διπλωματικό ή στρατιωτικό γεγονός. Άγγιξε βαθιά τη συλλογική μνήμη και δημιούργησε τραύματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία μέσα από τους επιγόνους της γενιάς της Καταστροφής.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ερμηνεύτηκε άλλοτε εσωστρεφώς, ως παρεπόμενο του Εθνικού Διχασμού, και άλλοτε αποκλειστικά στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας. Αυτό που οι  Eλληνες βίωσαν ως εθνική καταστροφή, για τους Τούρκους υπήρξε η πράξη γέννησης του δικού τους σύγχρονου εθνικού κράτους. Στον παρόντα τόμο δίνεται μια σφαιρική εικόνα της Μικρασιατικής Καταστροφής που υπερβαίνει την απλή αφήγηση των στρατιωτικών γεγονότων. Οι πολιτικοί όροι της εκστρατείας, ελληνικοί και διεθνείς, η ανάπτυξη του κεμαλικού εθνικού κινήματος, η καταστροφή της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, η Συνθήκη της Λωζάννης και η ανταλλαγή των πληθυσμών, το προσφυγικό ζήτημα, η ελληνική εξωτερική πολιτική μετά τη Λωζάννη και η μνήμη της καταστροφής και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αποτελούν όψεις του ίδιου γεγονότος που σφράγισε τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό 20ό αιώνα.

Aκόμη

Το Ημερολόγιο 2022 με τα θρυλικά Αλφαβητάρια εξαντλήθηκε και επανακυκλοφορεί, επειδή μας το ζητήσατε!

Οι αθάνατες εικονογραφήσεις του Κώστα Γραμματόπουλου, που συνόδεψαν τις μαθητικές ανησυχίες μας επί δεκαετίες στολίζουν τις σελίδες του ημερολογίου.
Ενα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις αριστουργηματικές εικόνες των βιβλίων της μεταπολεμικής Ελλάδας, που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και έβαλαν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο!

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Η αρχή είχε γίνει με «Τα καλά παιδιά», το αναγνωστικό σε κείμενα του Επαμεινώνδα Γεραντώνη, που πρωτοκυκλοφόρησε το σχολικό έτος 1949-50. Η Αννα, ο Ρήγας και η Νίνα απευθύνονταν στoυς μαθητές μιας Ελλάδας που έβγαινε από τον πόλεμο και μετρούσε τραύματα. Η εκμάθηση της γλώσσας μεταφραζόταν σε εικόνες – εκείνες τις σπάνιες που δημιουργούσε ο ζωγράφος και χαράκτης Κώστας Γραμματόπουλος. Αυτό ήταν το «αλφαβητάρι» της νέας εκκίνησης, της προσμονής και του αγώνα για επιβίωση. Μηνύματα που άγγιζαν και έμπαιναν σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Κι ύστερα ήρθε το «Αλφαβητάριον» που κυκλοφόρησε το 1955 και διατηρήθηκε έως το τέλος της δεκαετίας του 1970. Μέσα από τις ιστορίες της Άννας, του Μίμη, της Λόλας, σε κείμενα των Ι.Κ. Γιαννέλλη και Κ. Σακκά, καθρέφτισε τις κοινωνικές αλλαγές στη μεταπολεμική Ελλάδα, ο πληθυσμός της οποίας μεταφερόταν από την ύπαιθρο στις πόλεις.

Χρειαζόμαστε όλοι από εποχή σε εποχή την καταφυγή στις εικόνες της παιδικής αθωότητας. Στο βλέμμα που υπόσχεται την ελπίδα, ακόμα και όταν η πραγματικότητα είναι αντίξοη.

Ευχόμαστε σε όλους περισσότερη παιδικότητα για το 2022!

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Δανάη Μπάρκα

«Δεν πρέπει να γινόμαστε κακοποιητές ενώ καταπολεμάμε τη βία».

Η παρουσιάστρια του MEGA μιλάει για τον ανταγωνισμό της πρωινής ζώνης, την προσωπική της ζωή και τον εκφοβισμό στα social media.

 

Απόστολος Λύτρας

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος φωτογραφίζεται στο σπίτι μαζί με την οικογένειά του.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΚ!

Πάολα.

Ποιος είναι ο νέος της σύντροφος.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Λυδία Κονιόρδου – Αλέξανδρος Σκουρλέτης:

Η «Γη της ελιάς» έχει πολλές ανατροπές.

 

Θέμις Μπαζάκα – Γιώργος Παπαγεωργίου

Το ΟΚ! στα γυρίσματα της «Σκοτεινής θάλασσας».

 

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Με ιστορία 27 ετών στη Μ. Βρετανία, 30 εκατομμύρια αναγνώστες και άλλες 20 εκδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, το περιοδικό OK! αναμφίβολα διαγράφει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο τίτλος πρωτοκυκλοφόρησε το 2005 και έκτοτε αποτελεί αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια του κοινού που το επιλέγει για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για τη ζωή των celebrities και τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις που φιλοξενεί.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «H ​Μικρασιατική καταστροφή»: €1,00 και «Ημερολόγιο 2022»: €0,90)