Τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνει κάποιος rapid test και όχι PCR, προκειμένου να βγει από την καραντίνα εξηγούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κοροναϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί: «Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ  νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας «κομματάκια» του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το pcr να βγαίνει θετικό. Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid όχι pcr».

Μικρός ο χρόνος επώασης της Όμικρον

Σχετικά με την Όμικρον, ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε ότι έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα συμπτώματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα.

Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό των θανάτων τόνισε ότι περίπου 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι, άρα όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί. «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» ανέφερε στη συνέχεια ενώ σημείωσε πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.

Τέλος ο καθηγητής υπενθύμισε ότι υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.