Η δημιουργικότητα μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Δεν μας βοηθά απλώς να δημιουργούμε μικρά (ή και μεγαλύτερα) έργα τέχνης αλλά και να λύνουμε προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας αλλά και να ανανεώνουμε το σώμα και το νου.

Η δημιουργικότητα τονώνει την ψυχική υγεία

Το να εκφράζεστε μέσα από καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες αποτελεί ιδανική φροντίδα για την ψυχική σας υγεία. Η στροφή προς τη δημιουργικότητα έχει αποδειχθεί σε σειρά ερευνών ότι μπορεί να ανακουφίσει το στρες της καθημερινότητας αλλά και το άγχος που βιώνουμε όταν προκύπτουν δυσκολίες.

Η δημιουργικότητα βοηθά επίσης στη μείωση άλλων αρνητικών συναισθημάτων, όπως η ντροπή, ο θυμός και η κατάθλιψη, που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος που έχει βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία.

Μας βοηθά να μπούμε σε «ροή»

Έχετε βυθιστεί ποτέ τόσο πολύ στο γράψιμο του ημερολογίου σας ή στο να δημιουργήσετε το δικό σας καρτ-ποστάλ από τις φωτογραφίες από τις διακοπές σας; Η ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi ονομάζει αυτήν την στιγμή «κατάσταση ροής».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εστιάζετε με τη βέλτιστη προσοχή σε μια εργασία ή δραστηριότητα. Ορισμένες φορές μπορεί να νιώσετε ότι βρίσκεστε ακριβώς στην «ζώνη» σας, εκεί δηλαδή που λειτουργείτε καλύτερα.

Αυτή είναι μια εξαιρετική και συχνά ευφορική κατάσταση. Σε αυτήν την κατάσταση, είμαστε πιο προσεκτικοί και χαλαροί. Αυτό μας επιτρέπει να αισθανόμαστε πιο θετικοί και φέρνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Οι άνθρωποι που βιώνουν την κατάσταση της ροής αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας, παραγωγικότητας και ευτυχίας.

Έτσι θα την ενισχύσετε

Μερικές χρήσιμες μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

  • Ζωγραφίστε ή βάψτε.
  • Τραγουδήστε ή παίξτε μουσική.
  • Χορέψτε.
  • Περάστε λίγο χρόνο στην φύση.