Όλα τα παιδιά είναι λιγότερο ή περισσότερο χειριστικά, αφού -λόγω ηλικίας- έχουν μεγαλύτερη «πρόσβαση» στο συναίσθημα από ό,τι στη λογική. Ωστόσο, δεν γίνονται όλα τα παιδιά χειριστικοί ενήλικοι. Ο χειριστικός ενήλικος είναι συνήθως ένας άνθρωπος που θέλει να περνάει πάντα το δικό του. Ίσως ως παιδί να έμαθε να μιμείται ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του που διεκδικούσαν με αυτόν τον πλάγιο τρόπο ή ίσως να έμαθε να χειραγωγεί τους άλλους προκειμένου να προσελκύει την προσοχή. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση, να έχει μεγαλώσει σε ένα πολύ αυστηρό περιβάλλον και να βρήκε αυτόν τον τρόπο για να λέει τη άποψή του και να ζητάει αυτό που θέλει.

Τι σημαίνει χειριστικός άνθρωπος;

Οι χειριστικοί άνθρωποι βάζουν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες υψηλότερα από όλων των άλλων και χρησιμοποιούν πλάγιους τρόπους για να κάνουν τους άλλους να συμφωνήσουν. Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι εκφράζουμε και να διεκδικούμε τα «θέλω» μας, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε με ευθύ τρόπο, ζητώντας, εξηγώντας και παρουσιάζοντας στους άλλους την άποψή μας και την επιθυμία μας.

Αντίθετα, οι χειριστικοί άνθρωποι δεν είναι ξεκάθαροι, χρησιμοποιούν το συναίσθημα ή τον εκβιασμό και προσπαθούν να δημιουργήσουν στον άλλο ενοχές, φόβο, ενοχές, λύπηση κ.λπ. Ουσιαστικά, οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έναν πλάγιο, καλυμμένο, «παθητικο-επιθετικό» τρόπο, με απώτερο σκοπό την πρόκληση του συναισθήματος και κατ’ επέκταση την επικράτηση της επιθυμίας τους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των χειριστικών ανθρώπων;

Το να είναι κάποιος χειριστικός δεν περιγράφει ολόκληρο τον χαρακτήρα του, αλλά απλά ένα στοιχείο της προσωπικότητάς του. Χειριστικοί μπορεί να είναι οι νάρκισσοι, οι άνθρωποι με οριακή προσωπικότητα, οι άνθρωποι με αντικοινωνική προσωπικότητα, αλλά και άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας.

Οι χειριστικοί συχνά είναι κακομαθημένοι, δυσκολεύονται όταν ματαιώνονται τα σχέδιά τους, δεν δέχονται να τους λένε «όχι», και έτσι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα ώστε να πετύχουν αυτό που θέλουν και να φέρουν τους άλλους στο σημείο που τους εξυπηρετεί.

Χειριστικοί μπορεί να είναι επίσης άνθρωποι που έχουν ανασφάλεια και φοβούνται να διεκδικήσουν όσα που θέλουν. Έτσι, προσπαθούν να φέρουν τους άλλους σε ένα σημείο να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν, παρουσιάζοντάς το, ωστόσο, σαν δική τους επιλογή.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Συχνά οι χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση του τι κάνουν και η προσπάθεια να μας χειριστούν είναι κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Ακόμη βέβαια κι αν έχουν καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν τους στόχους τους, μπορεί να συνεχίζουν την πρακτική τους αυτή, ώστε να επιβληθούν.

Όταν έχουμε τέτοιους ανθρώπους στο περιβάλλον μας, χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς κάνουν και μας ενοχλεί. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και η συμπεριφορά μας συστηματική. Είναι σημαντικό να τους λέμε ξεκάθαρα τόσο ότι προσπαθούν να μας αναγκάσουν και να μας χειριστούν όσο και ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτούμε.