Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερη βλάβη στους πνεύμονες από τη Δέλτα, σημειώνουν σε έρευνά τους επιστήμονες σύμφωνα με τον ιαπωνικό σταθμό NHK. Διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ο Yoshihiro Kawaoka από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, δημοσίευσε τα ευρήματά της στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διαφορές στα συμπτώματα που παρουσίαζαν χάμστερ τα οποία είχαν μολυνθεί με τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα. Διαπίστωσαν ότι τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση, η βλάβη στους πνεύμονες στα τρωκτικά με Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι σε αυτά με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένα χάμστερ που μολύνθηκαν με τη Δέλτα ανέπτυξαν σοβαρή πνευμονία, παρόμοια με αυτή που εμφανίζουν οι άνθρωποι. Εν τω μεταξύ, τα ζώα που μολύνθηκαν με την Όμικρον παρουσίαζαν ήπια φλεγμονή.

Αν και η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημειώνει το NHK.