Με την παραλλαγή Όμικρον να δίνει νέα τροπή στην πορεία της πανδημίας, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς της, η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως καταβάλλει αδιάκοπη προσπάθεια για να βρει μεθόδους που θα ανακόψουν την πορεία της. Κι ενώ ο εμβολιασμός, όπως και η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής προστασίας, αποτελούν τα βασικά «όπλα» κατά του κορωνοϊού, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, χωρίς καν… να το συνειδητοποιούμε.

Η Όμικρον «κυνηγά» τους καπνιστές

Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό, επειδή τείνουν να ακουμπούν τα χέρια τους πολύ περισσότερο στο πρόσωπο αλλά και στο στόμα τους, αφού έτσι μπορεί να μεταφερθεί ο ιός από μολυσμένες επιφάνειες στον οργανισμό σας.

Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένες βλάβες στους πνεύμονες, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στην σοβαρή νόσηση εξαιτίας της covid-19.

Κορωνοϊός και αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό, αυξάνοντας ειδικά τον κίνδυνο για σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι ειδικοί ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι είναι σύνηθες να καταναλώνουμε αλκοόλ σε μέρη όπως τα μπαρ ή τα νυχτερινά μαγαζιά, γεγονός που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, ειδικά όταν δεν τηρείται το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Διατροφικές ελλείψεις

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει τροφές «πλούσιες» σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν την φυσική ανοσία του οργανισμού σε ιούς και βακτήρια, εκτός του κορωνοϊού.

Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών με βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, ψευδάργυρο όπως ο σολομός ή άλλα ψάρια και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι. Αυτό διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και πιο ικανό να καταπολεμήσει τον ιό.

Για αυτό είναι σημαντικό να περιορίσετε τις επεξεργασμένες τροφές και να στραφείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή, καλύπτοντας τυχόν διατροφικές ελλείψεις που αποδυναμώνουν την ανοσία του οργανισμού.