Η ναυτία είναι μια ενόχληση που σχετίζεται με το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση επιθυμίας για εμετό. Δεν είναι ασθένεια, είναι μια ανησυχία που μπορεί να νιώσετε για οποιοδήποτε λόγο ή πριν κάνετε εμετό.

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο κοινή αιτία για την πρωινή αδιαθεσία, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι αποτέλεσμα μιας απλής στομαχικής δυσφορίας ή σημάδι κάποιας πάθησης. Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε λίγες μέρες, πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Αρκετοί άνθρωποι όταν υποφέρουν από ναυτία το πρωί δοκιμάζουν διάφορα σπιτικά γιατροσόφια. Αλλά για να την καταπολεμήσετε αποτελεσματικά, πρέπει να βρείτε την αιτία που την προκαλεί.

Δείτε μερικές πιθανές αιτίες – εκτός από την εγκυμοσύνη:

Πιθανές αιτίες για την πρωινή αδιαθεσία

Κόπωση

Η κόπωση που προκαλείται συνήθως λόγω ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία. Ο ανθυγιεινός κύκλος ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία το πρωί.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία το πρωί. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζάλη. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω του μεγάλου χάσματος μεταξύ δείπνου και πρωινού. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί επίσης να εμφανίσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η παράλειψη πρωινού μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.

Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση

Η καούρα ή η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές ενοχλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας. Τα ελαφριά γεύματα λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση το βράδυ.

Άγχος

Το άγχος είναι μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ποικίλα συναισθήματα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ναυτία και να την επιδεινώσει.

Γαστροπάρεση

Η γαστροπάρεση είναι άλλη μία πεπτική κατάσταση στην οποία οι μύες του στομάχου δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να αργεί να αδειάσει. Μπορεί να οδηγήσει σε έμετο, ναυτία ή πόνο στην κοιλιά.

Πονοκέφαλος ή ημικρανία

Οι πονοκέφαλοι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ναυτία, το ίδιο και η ημικρανία. Εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να καταπολεμήσετε την αιτία του πονοκεφάλου ανάλογα με τον τύπο του.

Αφυδάτωση

Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ναυτία. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως ζάλη, εξάντληση, σκούρα ούρα, κ.ά. Το να μην πίνετε νερό το βράδυ για μεγαλύτερες περιόδους μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστοι το πρωί.