Οι περισσότερες γυναίκες χάνουμε καθημερινά 50-100 τρίχες, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, αρχίσουν να πέφτουν με ταχύτερο ρυθμό για διάστημα άνω των 2 μηνών, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο και να αναζητήσουμε την αιτία. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ενόχους και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

 

#Ορμόνες

Μια από τις πιο συνήθεις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης είναι οι ορμονικές διαταραχές. Η περίοδος μετά τον τοκετό, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, το αντισυλληπτικό χάπι, οι πολυκυστικές ωοθήκες, που πολλές φορές ευθύνονται για την ακμή, τον ασταθή κύκλο και προβλήματα γονιμότητας, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή ακόμα και η πρόσληψη μιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ορμονική ισορροπία, και να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση.

Τι κάνουμε

Ζητάμε από τον γιατρό μας μια ολοκληρωμένη διάγνωση και ενδεχομένως μία φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση των ορμονών στον οργανισμό, η οποία ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση.

#Αναιμία και χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι η συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Στις γυναίκες παρουσιάζεται συχνότερα λόγω της περιόδου και της εγκυμοσύνης. Πολλές μελέτες δεν δείχνουν μια σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και απώλειας μαλλιών. Ωστόσο, η αναιμία που προκύπτει λόγω αυτού του φαινομένου, ενδέχεται να συνοδεύεται και από έντονη τριχόπτωση.

Τι κάνουμε

Αυξάνουμε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, καθώς και πράσινων λαχανικών όπως σπανάκι, όσπρια, μπρόκολο. Αν τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε ακολουθούμε μια φαρμακευτική αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. Σύμφωνα με δερματολόγους από το Cleveland Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών, η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ταυτόχρονα γίνεται και θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου.

#Αγχος

Οταν είμαστε υπό την επήρεια του στρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα της ορμόνης κορτιζόλης. Επιπλέον διοχετεύει περισσότερο αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, μειώνοντας την παροχή στα υπόλοιπα, όπως το δέρμα και τα τριχωτό. Ετσι εξασθενεί και η άμυνα του οργανισμού και αποδυναμώνονται οι ρίζες.

Τι κάνουμε

Λουζόμαστε με ειδικές συνθέσεις κατά της τριχόπτωσης και κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5΄, ξεκινώντας από τον αυχένα. Έτσι, αφενός τονώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και αφετέρου επιτρέπουμε στα θρεπτικά συστατικά του σαμπουάν να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας

 

Φαρμακευτική Αγωγή

Κάποιες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των τριχοθυλακίων, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία. Αλλα φάρμακα που θεωρούνται υπαίτια για την τριχόπτωση μπορεί να είναι τα αντισυλληπτικά, τα αντιπηκτικά και τα αντικαταθλιπτικά.

Τι κάνουμε

Ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας.

Τι άλλο λαμβάνουμε υπόψη μας: Και τα πολύ σφιχτά χτενίσματα, όπως οι αλογοουρές και τα σινιόν, μπορεί να είναι ένοχοι για την έντονη τριχόπτωση, ιδίως αν παρατηρούμε αλλαγή στη γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο.