Ο Αιμίλιος Χειλάκης συνεργάζεται με τη bookvoice,gr, ένα site όπου πολλοί καλλιτέχνες εκφωνούν βιβλία και ο καθένας μας μπορεί να τα ακούει αντί να τα διαβάζει.

«Βρήκαμε έναν τρόπο να δουλεύουμε οι ηθοποιοί μέσα στην πανδημία, χωρίς να χρειάζεται η φυσική μας παρουσία. Τηλεργασία κάνουμε κι εμείς… Με μία οικεία φωνή αφήνεσαι μέσα στην ιστορία», είπε ο ηθοποιός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πλέον ανταποκρίνεται στα audiobooks.

«Ο Ακύλας Μεγαρίτης είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζω και σιχαίνομαι βαθιά»

Στην τηλεόραση ο Αιμίλιος Χειλάκης ερμηνεύει τον ρόλο του Ακύλα Μεγαρίτη στις «Άγριες Μέλισσες», ένα ρόλο ιδιαίτερα απαιτητικό.

«Ο Ακύλας πουλάει μία ακραία ιδεολογία για να μπορέσει να ψαρέψει σε θολά νερά την «συντηρητική ασφάλεια» των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του για να πάρει τα δημόσια έργα. Η γυναίκα και τα παιδιά του τού ανήκουν, έτσι νιώθει. Είναι από τους χαρακτήρες που έχω δουλέψει με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί είναι από τους ανθρώπους που ξέρω, που έχω γνωρίσει, τους σιχαίνομαι βαθιά. Επειδή γνωρίζω με τι διαφωνώ μαζί τους έχω επικεντρωθεί και αυτό σας δείχνω στη σειρά. Όταν ξέρεις με τι διαφωνείς και το έχεις ονομάσει, είναι καθαρό», δήλωσε.

Πολλοί είναι εκείνοι που τον βρίσκουν απρόσιτο και σοβαρό, ή ότι μιλάει μόνο για το θέατρο, ενώ ο ίδιος αποκάλυψε πως μπορεί να μιλάει για τα πάντα.

«Ο κόσμος είναι θυμωμένος, γιατί η κρίση είναι δεκαετής και διετής ο αποκλεισμός από τον κορωνοϊό. Ο θυμός είναι δύσκολος να τον διαχειριστείς. Πολλές φορές έχω πιάσει ανθρώπους να είναι τοξικοί και στο θετικό και στο αρνητικό. Νομίζω πως πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα, ότι κακό και ότι στραβό συμβαίνει, και να το κοιτάξουμε αργότερα. Καλό θα ήταν να μην προκαλούμε την τοξικότητα των άλλων, γιατί είναι έτοιμη να εκχυθεί».

«Απέφευγα τις εκπομπές όπως ο διάολος το λιβάνι. Φοβόμουν πως θα βγει προς τα έξω για μένα η εικόνα του όμορφου. Ακόμα και τα λεφτά που έβγαλα από τη φωνή μου, τις διαφημίσεις, τα έκανα θέατρο. Κάποιοι πληρώθηκαν, τεχνικοί, ηθοποιοί, συντελεστές, μουσικοί, σκηνογράφοι… Ξέρω καλά πως ο επαγγελματίας ο σωστός μπορεί να πει την ιστορία του και να είναι συνεπής».

Η επιστροφή στην τηλεόραση και η σχέση με την κάμερα

Ο Αιμίλιος Χειλάκης είχε χρόνια να κάνει τηλεόραση. Ο ίδιος δήλωσε πως προτιμάει το θέατρο, γιατί τον βάζει στην διαδικασία να ψάχνεται διαρκώς και να μην επαναπαύεται.

«Είναι τόσο διαφορετικό να κάνεις μία παράσταση. Όπως η «Προδοσία» στο Θέατρο Βρετάνια, έχει τρεις μήνες δουλειάς και ένα μόχθο καθημερινό, κάτι που μας πέτυχε. Κάθε φορά αναμετριόμαστε και οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης, και οι τρεις μας μαλώναμε στο θέατρο για το πως θα ειπωθεί μία συγκεκριμένη ατάκα. Στην τηλεόραση υπάρχει κάτι το θνησιγενές. Κάνεις την σκηνή μία φορά, τελείωσε, δεν έχεις δικαίωμα να ασχοληθείς ξανά μαζί της και την βλέπεις να παίζεται. Δεν είναι η κάμερα ένα εργαλείο υποκριτικής που με εμένα με ενδιαφέρει τόσο πολύ. Ξέρω να το διαχειρίζομαι, μπορώ να είμαι σωστός, κάποιοι λένε ότι είμαι πολύ καλός. Διαφωνώ, θεωρώ είμαι καλός, είμαι χρήσιμος, δεν δυσκολεύω τους συναδέλφους μου, θεωρώ ότι το γύρισμα τρέχει κανονικά. Είμαι ένας χρήσιμος ηθοποιός χωρίς να αγαπώ την κάμερα. Μου αρέσει περισσότερο το λάθος που έκανα χθες στην παράσταση να το ψάξω και να το διορθώσω. Ο θεατής με απολαμβάνει μία φορά, εγώ όμως παλεύω διαρκώς για να μπορέσει ένας θεατής να με δει μία φορά κι αυτό έχει μία πολύ μεγάλη χαρά».

«Ας γίνονται μυθοπλαστικές δουλειές στην τηλεόραση. Είμαστε ένας χώρος περίεργος,οι ηθοποιοί είμαστε διαρκώς υπό αίρεση. Είμαστε διαρκώς σε μία διαδικασία να αποδεικνύουμε την χρησιμότητά μας», δήλωσε.

Ο ηθοποιός ανέφερε πως ο «χάρτης» του θεάτρου έχει αλλάξει λόγω του κορωνοϊού. Συνήθως οι ηλικίες από 40 έως 70 ετών ήταν εκείνες που συντηρούσαν το θέατρο, όμως πλέον είτε ανήκουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων είτε φοβούνται να πάνε στο θέατρο. Πλέον, οι νεότερες ηλικίες έχουν στραφεί στο θέατρο.

Η «Προδοσία» και η «Μήδεια»

Ο Αιμίλιος Χειλάκης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Προδοσία» στο Θέατρο Βρετάνια. Σχετικά με το έργο δήλωσε πως ο συγγραφέας του κειμένου, ο Χάρολντ Πίντερ, έψαχνε τι λόγο που οι άνθρωποι είναι ασυνεπείς και γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. «Η τιμωρία των ηρώων είναι η μοναξιά τους», είπε και συμπλήρωσε:

«Μέσα στην παράσταση είναι σκληρές οι στιγμές της συνειδηοποίησης. Αυτές οι στιγμές είναι εννιά και είναι απλά μαχαιριά… Συνήθως το κοινό σε εκείνες τις στιγμές γελάει, γιατί δεν μπορεί να αντέξει το πολύ σκλήρό».

Το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης θα παρουσιάσει την Μήδεια του Ευρυπίδη, με ένα δυνατό cast. Η Αθηνά Μαξίμου θα ερμηνεύσει την Μήδεια, ο Αιμίλιος Χειλάκης την τροφό, τον Κρέοντα και τον Ιάσωνα, ενώ ο Αναστάσης Ροϊλός θα υποδυθεί τον παιδαγωγό, τον Αιγέα και τον Αγγελιοφόρο.

Μαζί τους θα είναι η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη, οι οποίες θα ενσαρκώσουν τις κορυφαίες του Χορού. Ο ηθοποιός αποκάλυψε πως η Γιώτα Νέγκα θα τραγουδάει επί σκηνής, ενώ η Μυρτώ Αλικάκη θα έχει τα μέρη της πρόζας.