ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ξυπνούν τις πιο γλυκιές αναμνήσεις!

«Η Διάπλασις των παίδων»

Το θρυλικό περιοδικό που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων.

Το μακροβιότερο, παιδικό περιοδικό με την υπογραφή του Γρηγόριου Ξενόπουλου και κορυφαίων διανοούμενων του 20ού αιώνα.

Πάνω από 70 χρόνια αποτέλεσε την καλύτερη συντροφιά των παιδιών και τους άνοιξε τον δρόμο στη λογοτεχνία και τη διανόηση.

O δεύτερος τόμος της συλλεκτικής έκδοσης:

Η μεταπολεμική Ελλάδα μέσα από άρθρα, λογοτεχνικά κείμενα αλλά και τις περίφημες επιστολές του Ξενόπουλου με τη διάσημη υπογραφή «Σας ασπάζομαι Φαίδων».

Eνα ανεκτίμητο έργο της πνευματικής μας κληρονομιάς.

Με τη «Διάπλαση» μεγάλωσαν τέσσερις γενιές Ελληνόπουλα. Τα γνωστά «Διαπλασόπουλα». Από τις σελίδες του αναδείχθηκαν σημαντικοί λογοτέχνες και ζωγράφοι. Στους οποίους, η ψυχή του περιοδικού και αρχισυντάκτης του περιοδικού Γρ. Ξενόπουλος πρόσφερε την ευκαιρία της γραπτής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης αναδεικνύοντας το περιοδικό σε πνευματικό φυτώριο.

Η «Διάπλαση» πιστή στο μότο της «Τέρπειν άμα και διδάσκειν» είναι το περιοδικό, το οποίο διέπλασε πνευματικά, ηθικά και λογοτεχνικά τις ελληνικές οικογένειες λειτουργώντας ως ζωντανό πολιτιστικό και ταυτόχρονα ειδησεογραφικό κύτταρο της εγχώριας και ξένης επικαιρότητας. Ο απόηχος της είναι δυνατός ακόμη και σήμερα ξυπνώντας μνήμες σε όσους ακόμη αναγνώστες της ζουν. Παράλληλα εγείρει την περιέργεια στους νεότερους με τη διάθεση ανακάλυψης και γνωριμίας με ένα περιοδικό-μύθο δυσεύρετο πια.

Η αξία της «Διάπλασης»

Η «Διάπλασις των Παίδων« αποτελεί συλλεκτικό έργο ανυπολόγιστης αξίας και ωφέλειας για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.  Κι αυτό γιατί ξετυλίγει την ιστορική διαδρομή της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της εικονογράφησης, της τεχνικής της εκτύπωσης και των γεγονότων της εποχής. Η σημερινή ανάγνωση και το ξεφύλλισμα αυτού του περιοδικού-ορόσημου ικανοποιεί ταυτόχρονα αναγνώστες διαφορετικών ηλικιών, ενδιαφερόντων και εποχών μιας και η αξία του περιεχομένου της «Διάπλασης» χάρη στην υψηλή ποιότητα και αυθεντικότητά της είναι διαχρονική και πολυποίκιλη.

Ξεφυλλίζοντας κανείς τον τόμο του έτους 1947 – τελευταία χρονιά κυκλοφορίας του περιοδικού με αρχισυνταξία του Γρ. Ξενόπουλου- ταξιδεύει στην Ελλάδα του χθες με τα χρώματα της τότε ελληνικής τυπογραφίας και ζεσταίνεται η ψυχή του. Διαβάζει διηγήματα και μυθιστορήματα ελλήνων και ξένων κλασικών συγγραφέων. Κοντοστέκει σε ποιήματα υπογεγραμμένα από τον Κ. Παλαμά και άλλους ποιητές. Περιηγείται στην Αμερική, στη Βαβυλωνία με πυξίδα τις περίφημες Αθηναϊκές επιστολές του Γρ. Ξενόπουλου και τη διάσημη πια υπογραφή «Σας ασπάζομαι Φαίδων». Γελάει με τις σπαρταριστές ιστορίες «Χίλια Μύρια» και τα κόμικς που στολίζουν το τέλος κάθε τεύχους με την υπογραφή του εικονογράφου Παύλου Βαλασάκη. Ξαναπροσεγγίζει του μύθους του Αισώπου, παίρνει μία γεύση από ινδιάνικους θρύλους, ενημερώνεται για τα «Νέα και Περίεργα» της εποχής, ξετρυπώνει «κομματάκια σοφίας» και ακονίζει το πνεύμα του μέσα από τα σταυρόλεξα, τις μαγικές εικόνες, τους φωνηεντογρίφους, τους μεταγραμματισμούς και τα αινίγματα της στήλης «Πνευματικές Ασκήσεις».

«Ιδρυθέν εν Αθήναις το 1879 εικονογραφημένον περιοδικόν διά παιδία, εφήβους και νεάνιδας».

Με αυτόν τον τρόπο συστηνόταν τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς στο αναγνωστικό κοινό το περιοδικό που ξεκινούσε τη θρυλική διαδρομή επτά δεκαετιών (έως το 1947). Ιδρυτής και «ψυχή» τού «Η Διάπλασις των Παίδων» ήταν ο Υδραίος Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Το περιοδικό αρχικά εκδιδόταν κάθε μήνα, από το 1885 κάθε δεκαπέντε ημέρες και από το 1894 κάθε Σάββατο. Εως εκείνη τη χρονιά αρχισυντάκτης ήταν ο Αριστοτέλης Κουρτίδης, ο οποίος υπέγραφε ως Αιμίλιος Ειμαρμένος. Τον διαδέχεται έως το 1945 ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, διευθυντής ήδη από το 1941, το όνομα του οποίου συνδέεται με τη λεγόμενη «χρυσή περίοδο» της έκδοσης. Η «Διάπλασις» θεωρείται καινοτομία για την εποχή της, καθώς «αναγνωρίζει και προβάλλει την ψυχαγωγική της διάσταση, αναζητεί το ύφος και τη διατύπωση που ταιριάζουν στην παιδική ηλικία, επιδιώκει και προκαλεί τη συμμετοχή και τον διάλογο με τους αναγνώστες της. Δεν θέλει μόνο να διδάξει, θέλει να κινήσει το ενδιαφέρον».

Μαζί

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο, που έρχεται για πρώτη φορά στο φως:

«Το άλλο έγκλημα του ’22»

Πώς και γιατί φτάσαμε στον μαζικό ξεριζωμό του Ελληνισμού και από την Ανατολική Θράκη. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μια έκδοση που καταγράφει -μέρα τη μέρα- όλα τα τραγικά γεγονότα της δεύτερης σύγχρονης τραγωδίας του Ελληνισμού, που εν πολλοίς παρέμεινε μέχρι σήμερα στη σκιά.

Μικρασιατική Καταστροφή & η Συνθήκη της Λωζάννης

Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακολούθησε μία ακόμα που δεν έχει καταγραφεί στη νεοελληνική συνείδηση. Που παραμένει άγνωστη στους πιο πολλούς μέχρι και σήμερα. Αφορά στην Ανατολική Θράκη και στην εκεί προαιώνια παρουσία του Ελληνισμού. Το 1922 και το 1923, στο διάστημα ανάμεσα στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης, το «Ελεύθερον Βήμα» αποτυπώνει μέρα με τη μέρα όλα τα γεγονότα αυτής της δεύτερης σύγχρονης τραγωδίας του Ελληνισμού και της Ελλάδας. Που παρακολουθούσε απαθής τον πολυπληθέστατο και ακμαίο Ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης ξαφνικά να εκδιώκεται βίαια από τους τόπους του και τα εθνικά της όνειρα να σβήνουν εξίσου. Μην κάνοντας το παραμικρό για να αποτρέψει τα όσα συνέβαιναν, η ηττημένη Ελλάδα παρακολούθησε ως θεατής τις εξελίξεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία να διαμορφώνουν μία δεύτερη εθνική τραγωδία λίγες μόλις μέρες από την ώρα που η Σμύρνη είχε παραδοθεί στις στάχτες και στην πρωτοφανή αγριότητα των Τούρκων του Κεμάλ. Βλέποντας για πρώτη φορά το φως από την ώρα της αρχικής τους δημοσίευσης, αυτά τα κείμενα φωτίζουν αναλυτικά, στιγμή προς στιγμή, κατά τρόπο μοναδικό, τα τραγικά εκείνα γεγονότα.

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

Αθηνά Ευμορφιάδη

«Ο γάμος μου δεν θα αργήσει.»

Φωτογραφίζεται με τον σύντροφό της και την κόρη της, ενώ κάνει αποκαλύψεις για το SURVIVOR και την κακοποιητική σχέση που έζησε.

Ηλίας Μπόγδανος

«Ο ρόλος μου στο X FACTOR θα μου ταιριάζει γάντι.»

Αφροδίτη Λιαντού

Στη Θεσσαλονίκη για τη Γη της Ελιάς.

Θεοχάρης Ιωαννίδης

Στα γυρίσματα του Night Out.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ανδρέας Μικρούτσικος

«Οσα δεν είπα μέχρι σήμερα.»

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Η διάπλασις των παίδων # 2»: €1,00 & «Το άλλο έγκλημα του ΄22»: €0,90)