Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών δεν ελήφθη κάποια απόφαση για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της χρήσης της μάσκας. Το θέμα θα ξανατεθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής έδωσε μία πιθανή ημερομηνία για την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μιλώντας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι το μέτρο αναμένεται να πάψει να ισχύει από την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή στις 7 Μαρτίου. Παράλληλα, ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει θα να ακολουθείται από διαρκή επαγρύπνηση, επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους λίγο πριν την κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα αποτελούσε κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα.

Να μην περάσει ως χαλάρωση των μέτρων

Από την άλλη, αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας ο κ. Καπραβέλος είπε ότι σε περιόδους ύφεσης περιορίζεται εκεί όπου υπάρχουν συνωστισμοί. «Το λάθος είναι να περάσει ως χαλάρωση των μέτρων. Στους κλειστούς χώρους όπου όντως μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση μπορεί να διατηρηθεί».

Kαι όπως πρόσθεσε, ο ιός δεν έχει γίνει ενδημικός και δεν είναι ακίνδυνος. «Δεν βρήκαμε το εμβόλιο που θα μας προστατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ιός εξακολουθεί να είναι φονικός. Δεν υπάρχει κανένα βιβλιογραφικό δεδομένο που να λέει ότι περάσαμε σε ενδημική μορφή και δεν περιμένουμε άλλες εξάρσεις».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε προ ημερών ότι θα πορευτούμε με τις μάσκες σίγουρα για τους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον ως το Πάσχα.

«Φέτος το καλοκαίρι, με την Όμικρον και με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε σε μια κανονικότητα. Οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα φύγει. Η Όμικρον έχει αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει σήμερα με τη μάσκα

Είναι υποχρεωτική για όλους και στους εξωτερικούς και στους κλειστούς χώρους, ενώ απαιτείται διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Λονδίνο πετά τις μάσκες στο μετρό

Εν τω μεταξύ, από αύριο (24/2) οι Λονδρέζοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα μέσα σε μετρό, λεωφορεία και τρένα.

Η «Transport for London» σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως πλέον δεν είναι «προϋπόθεση επιβίβασης» ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση της «από σεβασμό στους επιβάτες».

Αλλά και σε ταξί και άλλα μισθωμένα οχήματα, συνίσταται σε οδηγούς και επιβάτες να συνεχίζουν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.