Ωραία τα μπάρμπεκιου! Αλλά μεταξύ ψητού, χορού και άφθονου αλκοόλ, όλο και κάποια σάλτσα ή κρασί θα πέσει στο τραπεζομάντηλο. Για να μην σας βγει ξινό το φαγοπότι με την παρέα, δείτε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε γρήγορα κι αποτελεσματικά από τους πιο κοινούς λεκέδες.

Λεκέδες από σάλτσα

Τι θα χρειαστείτε:

Ένα στρογγυλό μαχαίρι
Επώνυμο απορρυπαντικό πρόπλυσης
Ζεστό νερό
Ενζυμικό απορρυπαντικό
Λευκαντικό για όλα τα υφάσματα

Οδηγίες:

Η σάλτσα είναι λιπαρή και μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί εάν δεν έχετε γνωρίζετε τι να κάνετε. Για να αφαιρέσετε τον λεκέ από το φαγητό με σάλτσα από το τραπεζομάντιλο, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τον λεκέ αμέσως μόλις συμβεί, ώστε να μην εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Εάν δεν μπορείτε και ο λεκές στεγνώσει, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μη κοφτερό μαχαίρι για να ξύσετε την αποξηραμένη σάλτσα. Να είστε προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό, ώστε να μην κάνετε τρύπα στο τραπεζομάντιλο.
  2. Εφαρμόστε ένα επώνυμο απορρυπαντικό πρόπλυσης. Το αερόλυμα λειτουργεί καλύτερα για λιπαρούς λεκέδες όπως η σάλτσα.
  3. Γεμίστε το νιπτήρα με ζεστό νερό. Προσθέστε ενζυμικό απορρυπαντικό και λίγο λευκαντικό για όλα τα υφάσματα μαζί με το τραπεζομάντιλο.
  4. Αφήστε το τραπεζομάντιλο να μουλιάσει στο διάλυμα όλη τη νύχτα.
  5. Αντλήστε το νερό από το πλυντήριο για να το πλύνετε.
  6. Πλύνετε όπως θα κάνατε συνήθως χρησιμοποιώντας το πιο ζεστό νερό που επιτρέπει το ύφασμα.
  7. Επιθεωρήστε τη λεκιασμένη περιοχή. Εάν το τραπεζομάντιλο είναι ακόμα λεκιασμένο, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μέχρι να αφαιρεθεί τελείως ο λεκές.

Μην βάζετε το τραπεζομάντιλο στο στεγνωτήριο αν ο λεκές είναι ακόμα εκεί. Αυτό απλώς θα κάνει πιο δύσκολη την απαλλαγή.

Λεκέδες από κόκκινο κρασί

Τι θα χρειαστείτε:

Δροσερό νερό
Καθαρό λευκό πανί
Κουβά
Λευκό ξύδι
Υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου
Οινόπνευμα
Λευκαντικό για όλα τα υφάσματα ή χλωρίνη

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ, ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΗΛΟ

Οδηγίες:

Αυτός ο τύπος λεκέ είναι λίγο πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά με τις σωστές συμβουλές θα μπορέσετε να καθαρίσετε το τραπεζομάντιλο από τον άσχημο λεκέ του.

  1. Φτιάξτε ένα διάλυμα από 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων και 1 λίτρο δροσερό νερό. Θα πρέπει να αναμίξετε αυτό το διάλυμα σε έναν κουβά αρκετά μεγάλο ώστε να μουλιάσει το τραπεζομάντιλο.
  2. Αφήστε τον λεκέ να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά.
  3. Ξεπλύνετε το τραπεζομάντιλο με καθαρό νερό. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα διαλύματα καθαρισμού έχουν ξεπλυθεί από το ύφασμα.
  4. Επιθεωρήστε το ύφασμα. Εάν ο λεκές παραμείνει, θα πρέπει να προχωρήσετε στο βήμα 5.
  5. Βρέξτε ένα καθαρό λευκό πανί με οινόπνευμα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τον λεκέ από κόκκινο κρασί. Συνεχίστε να σκουπίζετε τον λεκέ μέχρι να αφαιρεθεί. Εμποτίστε το πανί με οινόπνευμα όποτε χρειάζεται. Tο οινόπνευμα είναι λευκαντικός παράγοντας και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκτός εάν το ύφασμα έχει δοκιμαστεί πρώτα. Χρησιμοποιώντας οινόπνευμα θα μπορούσατε να αλλάξετε το χρώμα του στο τραπεζομάντιλου ή ακόμα και να κάνετε το χρώμα να ξεθωριάσει.
  6. Μόλις πιστέψετε ότι ο λεκές έχει αφαιρεθεί, πλύνετε το τραπεζομάντιλο όπως θα κάνατε συνήθως. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα υγρού λευκαντικού χλωρίου ή όλου του λευκαντικού υφάσματος στο πλυντήριο, εάν είναι ασφαλές για χρήση για το συγκεκριμένο ύφασμα.

Επιθεωρήστε τη λεκιασμένη περιοχή. Εάν ο λεκές παραμένει επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα.

Άλλοι λεκέδες από τρόφιμα

Τι θα χρειαστείτε:

Ένα στρογγυλό μαχαίρι
Ήπιο απορρυπαντικό πιάτων
Νερό
Καθαρά λευκά πανιά
Παλιά οδοντόβουρτσα

Οδηγίες:

Για να αφαιρέσετε γενικούς λεκέδες φαγητού από το τραπεζομάντιλο θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Εάν το φαγητό έχει στεγνώσει πάνω στο τραπεζομάντιλο, θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό μαχαίρι για να ξύσετε προσεκτικά τον λεκέ. Μην ξύνετε πολύ δυνατά το τραπεζομάντιλο γιατί μπορεί να καταλήξετε να δημιουργήσετε μια τρύπα, αντί να βοηθήσετε την κατάσταση.
  2. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα διάλυμα με 1 μέρος απορρυπαντικού πιάτων και 1 μέρος νερό. Αυτό θα είναι ένα απαλό καθαριστικό διάλυμα που θα αφαιρέσει τον λεκέ και θα διατηρήσει το τραπεζομάντιλο όμορφο.
  3. Βουτήξτε το καθαρό λευκό πανί στο διάλυμα. Διαποτίστε πλήρως το ύφασμα με το διάλυμα.
  4. Σκουπίστε τον λεκέ από το φαγητό με το βρεγμένο πανί. Συνεχίστε να τρίβετε και αλλάξτε ύφασμα όποτε χρειάζεται. Θα πρέπει να συνεχίσετε να σκουπίζετε τον λεκέ μέχρι να αφαιρεθεί πλήρως.