Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τις βιταμίνες που είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του δέρματος και της επιδερμίδας, με τη βοήθεια της δερματολόγου – αφροδισιολόγου, Ναταλίας Ρομποτή.

Το δέρμα συμβάλλει στην παραγωγή βιταμινών, όπως η βιταμίνη D, αλλά και η παρουσία ικανής ποσότητας βιταμινών στον οργανισμό είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του δέρματος.

«Καθημερινά πρέπει να έχουμε 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, τις ώρες που δεν είναι επικίνδυνο, και αυτό θα μας βοηθήσει στην παραγωγή βιταμίνης D. Τη βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, αλλά και σε εμπλουτισμένα με D δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, και στον χυμό πορτοκάλι», είπε η κ. Ρομποτή.

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, ενώ δρα κατά της φωτογήρανσης, των ρυτίδων, της ξηροδερμίας.

Μια ακόμη βιταμίνη που είναι συνυφασμένη με την υγεία του δέρματος είναι και η βιταμίνη Α, και μάλιστα τη βρίσκουμε και σε πολλά δερμοκαλλυντικά.

«Η βιταμίνη Α συμβάλει στη φωτογήρανση, την πρόληψή της, και στη λεύκανση του δέρματος. Επίσης βοηθά στην ψωρίαση, σε εκζέματα και στην ακμή», εξήγησε η κ. Ρομποτή.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, δρα κατά της φωτογήρανσης, βοηθά στη μείωση των φλεγμονών στο δέρμα, έχει αγγειοδιασταλτική δράση και προστατεύει από την ξηροδερμία.

«Τέλος, η βιταμίνη Κ έχει μια έμμεσα θετική δράση στην υγεία του δέρματος, γιατί συμβάλει στη ρύθμιση και την πηκτικότητα του αίματος. Βοηθάει, λοιπόν, στην επούλωση του δέρματος», εξήγησε κλείνοντας η κ. Ρομποτή.