Αρκετοί άνθρωποι ξοδεύουν πολύ χρόνο δουλεύοντας και σπάνια σταματούν να σκεφτούν αν απολαμβάνουν τη δουλειά τους.

Αλλά, ενώ η ικανότητά μας να κάνουμε μια δουλειά είναι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει για να σιγουρευτούμε ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, το αν αισθανόμαστε καλά κάνοντας ό,τι κάνουμε για να βγάλουμε τα προς το ζην, είναι εξίσου σημαντικό.

Αν τα καταφέρνετε μια χαρά στη δουλειά σας αλλά συχνά νιώθετε μίζεροι, δοκιμάστε να κάνετε το Holland Code Career Test, για να ανακαλύψετε τις πραγματικές σας κλήσεις.

Αυτό το τεστ βασίζεται στο μοντέλο κώδικα Holland, το οποίο ανέπτυξε ο ακαδημαϊκός ψυχολόγος John L. Holland, PhD, ως έναν τρόπο να κατηγοριοποιήσει τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων με τέτοιο τρόπο που να τα ταιριάζει με βασικές επαγγελματικές σταδιοδρομίες. Το τεστ Holland Code Career εξετάζει 6 τομείς ενδιαφέροντος και προτείνει επαγγέλματα που πρέπει να εξερευνήσετε με βάση τα αποτελέσματά σας, μαζί με μια αναφορά που εξηγεί τους τομείς ενδιαφέροντός σας.

Κάντε το Holland Code Career Test

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους έξι τομείς ενδιαφέροντος που επισημαίνει το Holland Code Career Test, καθώς και τις θέσεις εργασίας που μπορείτε να εξετάσετε με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών σας, ανά ειδικούς σταδιοδρομίας:

Κατασκευές

Οι άνθρωποι που ταιριάζουν καλύτερα στον τομέα των κατασκευών είναι εκείνοι που απολαμβάνουν να χρησιμοποιούν εργαλεία, μηχανές ή έχουν μια φυσική ικανότητα για να επιτύχουν έναν στόχο: «Στους οικοδόμους αρέσει να εργάζονται με τα χέρια και το σώμα τους, να εργάζονται με φυτά και ζώα και να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους».

Εάν αυτή η κύρια περιοχή ενδιαφέροντός σας μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εργαστείτε στη σκηνογραφία, στη διαμόρφωση τοπίου ή σε τοπικά καταφύγια ζώων. Μπορεί επίσης να είναι οποιαδήποτε εργασία που απαιτεί να λερωθείτε λίγο και η οποία γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

Λογική

Οι θέσεις εργασίας με σκέψη περιλαμβάνουν θεωρία, έρευνα και πνευματικό στοχασμό. Σας αρέσει να εργάζεστε με ιδέες και έννοιες και απολαμβάνετε την επιστήμη, την τεχνολογία και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Μέσα σε αυτές τις παραμέτρους, το μυαλό σας μπορεί να πάει αμέσως σε έναν γιατρό, έναν καθηγητή ή έναν ερευνητή.

Μερικές φορές, ωστόσο, είναι ωφέλιμο να σκέφτεστε έξω από τα τετριμμένα. Οι πωλήσεις έχουν πολλή σκέψη και έρευνα, ειδικά αν εξειδικεύεστε σε έναν τομέα, είναι οι πωλήσεις ιατρικού εξοπλισμού. Οι πωλητές πρέπει να σκεφτούν ποιο είναι το κοινό τους, ποιος είναι ο υποψήφιος πελάτης και πώς να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα.

Δημιουργικότητα

Σας αρέσει να εργάζεστε σε μη δομημένα περιβάλλοντα και να παράγετε κάτι μοναδικό.

Συνήθως τείνουμε να ταυτίζουμε τη δημιουργικότητα με τις τέχνες, το σχέδιο, τη γλώσσα ή την αυτοέκφραση. Αλλά σε πολλές θέσεις, απαιτείται δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές έργων πρέπει να βρουν καινοτόμους τρόπους για να κάνουν κάτι να συμβεί και οι σεφ χρησιμοποιούν το φαγητό ως μορφή αυτοέκφρασης.

Όσον αφορά το «μη δομημένο» περιβάλλον, οι δημιουργικοί το λαχταρούν γιατί όταν σχεδιάζεις κάτι, είναι δύσκολο να το κάνεις με πολλούς περιορισμούς και προθεσμίες. Σχεδόν εμποδίζει αυτό το δημιουργικό πνεύμα.

Προσφορά

Εάν το κύριο ενδιαφέρον σας είναι η προσφορά μπορεί να απολαμβάνετε την κοινωνική εργασία, την διδασκαλία, την καθοδήγηση και την εξυπηρέτηση άλλων ανθρώπων. Σας αρέσει επίσης η εργασία σε συνεργατικά περιβάλλοντα για τη βελτίωση της ζωής των άλλων.

Αλλά κάποιος που εκτιμά την προσφορά μπορεί να ηγηθεί μιας ΜΚΟ, να εργαστεί ως διευθυντής ανάπτυξης ή να ασχοληθεί με την συγκέντρωση χρηματικών κεφαλαίων για έναν φιλανθρωπικό σκοπό.

Πειθώς  

Το να γίνει μια δουλειά απαιτεί ηγεσία, παρακίνηση και επιρροή στους άλλους. Εάν έχετε ταλέντο στην πειθώ, σας αρέσει να εργάζεστε σε θέσεις εξουσίας για να παίρνετε αποφάσεις και να εκτελείτε έργα.

Η διοίκηση επιχειρήσεων ή η πολιτική καριέρα θα σας ταίριαζε. Ωστόσο, μια όχι και τόσο προφανής καριέρα στην εκπαίδευση επίσης θα ήταν κατάλληλη για εσάς. Οι φροντιστές μικρών παιδιών, ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένων ατόμων επίσης  χρειάζεται να επιστρατεύουν καθημερινά την πειθώ τους (ναι, ορισμένες θέσεις εργασίας μπορούν να καλύψουν πολλούς τομείς ενδιαφέροντος, ταυτόχρονα).

Οργανωτικότητα

Η οργάνωση εργασιών περιλαμβάνει τη διαχείριση δεδομένων, πληροφοριών και διαδικασιών. Σας αρέσει να εργάζεστε σε δομημένα περιβάλλοντα για να ολοκληρώσετε εργασίες στην εντέλεια κι εντός χρονοδιαγράμματος.

Το μυαλό σας ενδεχομένως πηγαίνει σε προσωπικούς βοηθούς, λογιστές ή διαχειριστές έργων. Αλλά και άλλα επαγγέλματα, όπως ο διοργανωτής εκδηλώσεων ή συνεδρίων, ή ο εκδότης ενός περιοδικού επιστρατεύουν σε καθημερινή βάση αυτές τις δεξιότητες.

Κάντε το Holland Code Career Test, για να ανακαλύψετε τις πραγματικές σας κλήσεις.