Η ξύλινη σανίδα κοπής σας είναι μια όμορφη αλλά λειτουργική επιφάνεια. Κι ενώ το τακτικό πλύσιμο με ένα ήπιο σαπούνι πιάτων και νερό θα την βοηθήσει να διατηρηθεί καθαρή, το ξύλο είναι απορροφητικό και λεκιάζει εύκολα. Για να συνεχίσει η σανίδα σας να φαίνεται υπέροχη για χρόνια, θα πρέπει να τρίβετε τακτικά το ξύλο κοπής με λεμόνι και αλάτι.

Η διαδικασία είναι απλή: Ρίξτε χοντρό αλάτι στο ξύλινο ξύλο κοπής σας και τρίψτε το χρησιμοποιώντας μισό λεμόνι, αφήνοντας το χυμό να τρέξει ενώ απομακρύνετε με το τρίψιμο το αλάτι. Η χρήση ενός λεμονιού ως μέρος της ρουτίνας καθαρισμού σάς βοηθά στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του ξύλου.

Πώς να καθαρίσετε μια ξύλινη σανίδα κοπής με λεμόνι

*Να την πλένετε πάντα με σαπούνι και ζεστό νερό

Ενώ ένας συνδυασμός αλατιού και λεμονιού είναι εξαιρετικός για την αφαίρεση λεκέδων, δεν έχει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του σαπουνιού. Για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής μετά από κάθε χρήση, πλένετε το καλά χρησιμοποιώντας μια βούρτσα απολέπισης, ζεστό νερό και ένα ήπιο, χωρίς άρωμα σαπούνι πιάτων.

*Μην τη βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων

Για να προστατεύσετε τη μακροζωία της ξύλινης σανίδας κοπής σας, θα θέλετε να την κρατήσετε μακριά από το πλυντήριο πιάτων. Όλο αυτό το νερό και η θερμότητα μπορεί να κάνουν την ξύλινη σανίδα κοπής να ανοίξει και/ή να παραμορφωθεί. Και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι σε μια ανώμαλη επιφάνεια κοπής.

*Καθαρίζετε τακτικά με αλάτι και λεμόνι

Σκεφτείτε τον χυμό που βγαίνει από μια μέτρια ψημένη μπριζόλα ή ένα παντζάρι. Αυτά τα υγρά μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια της σανίδας κοπής και να αφήσουν έναν λεκέ που το σαπούνι μόνο του δεν μπορεί να βγάλει. Το λεμόνι και το αλάτι συνεργάζονται για να απομακρύνουν λεκέδες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Τα λεμόνια είναι ένα είδος φυσικού καθαριστικού χάρη στο κιτρικό οξύ, το οποίο αφαιρεί αποτελεσματικά τις κηλίδες νερού και τη D-Limonene, η οποία είναι πραγματικά εξαιρετική για στην αφαίρεση του λίπους. Επίσης, το έλαιο λεμονιού είναι ένα πραγματικά ισχυρό φυσικό άρωμα και αντιβακτηριδιακό. Το αλάτι λειτουργεί ως λειαντικό.

*Στεγνώστε την αμέσως μετά το πλύσιμο

Θυμάστε αυτά που λέγαμε πιο πάνω για την παραμόρφωση και το ράγισμα που μπορεί να προκαλέσει το πλυντήριο πιάτων; Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει, αν και σε μικρότερο βαθμό, όταν αφήνετε μια ξύλινη σανίδα κοπής να στεγνώσει στον αέρα. Αυτό δίνει χρόνο στο νερό να εισχωρήσει στο ξύλο και να το κάνει να διασταλεί.