Όπως ήδη γνωρίζετε, οι ορμόνες είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας.

Τα ισορροπημένα επίπεδα ορμονών ελέγχουν πολλές διαδικασίες και διασφαλίζουν ότι ο οργανισμός σας λειτουργεί σωστά. Οι ορμόνες στο σώμα σας που εργάζονται «σκληρά» για να σας κρατήσουν υγιείς είναι πολλές, αλλά ας επικεντρωθούμε σε 8 βασικές ορμόνες και ας δούμε πώς επενεργούν στον γυναικείο οργανισμό, για να κατανοήσετε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία σας:

  1. Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα είναι μία από τις βασικές γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες, αλλά και οι άντρες έχουν οιστρογόνα. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα παράγονται στις ωοθήκες και είναι υπεύθυνα για λειτουργίες όπως η ωορρηξία, η έμμηνος ρύση, η ανάπτυξη του μαστού και η αύξηση της πυκνότητας των οστών και των χόνδρων.

Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και συνδέεται με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, αύξηση βάρους, δυσκολία στον ύπνο, πονοκεφάλους, χαμηλή σεξουαλική ορμή, άγχος και προβλήματα εμμήνου ρύσεως.

Τα πολύ λίγα οιστρογόνα συνδέονται με οστεοπόρωση, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, προβλήματα γονιμότητας και διαταραχές της διάθεσης. Ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων φυσικά μειώνονται με την ηλικία μέχρι την εμμηνόπαυση, ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά οιστρογόνα σε γυναίκες που δεν είναι ακόμη στην εμμηνόπαυση.

  1. Προγεστερόνη

Ένας άλλος τύπος ορμόνης που σχετίζεται με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι η προγεστερόνη. Όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη παίζει βασικό ρόλο στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Βοηθά στην προετοιμασία της μήτρας για εγκυμοσύνη και είναι σημαντικός παράγοντας στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν βαριές και ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και προβλήματα γονιμότητας. Εάν τα επίπεδα προγεστερόνης πέσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός ή αποβολή. Η υπερβολική ποσότητα προγεστερόνης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

  1. Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι ένα από τα κύρια ανδρογόνα που υπάρχουν στο σώμα. Τα ανδρογόνα είναι τύποι ορμονών που σχετίζονται με την ανδρική αναπαραγωγή. Ωστόσο, οι γυναίκες παράγουν τεστοστερόνη και άλλα ανδρογόνα στις ωοθήκες, τα επινεφρίδια και τα λιποκύτταρα. Αυτή η ορμόνη συμβάλλει στη σεξουαλική ορμή, την κατανομή λίπους, τη μυϊκή δύναμη, την οστική μάζα και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων – τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι γυναίκες που έχουν υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να έχουν αραιά μαλλιά στο κεφάλι τους, υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα, τρίχες στο πρόσωπο, ακμή, περισσότερο σωματικό λίπος, χαμηλή λίμπιντο και μικρότερο στήθος. Η υψηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους και να συμβάλει σε προβλήματα γονιμότητας.

  1. Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Έχει πολλές λειτουργίες, αλλά η κύρια ευθύνη της είναι να μετατρέπει τη γλυκόζη (ζάχαρη) στις τροφές σε μια μορφή που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Η ινσουλίνη βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να επεξεργαστεί σωστά την ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, προδιαβήτη ή διαβήτη. Εκτιμάται ότι ένα όχι αμελητέο ποσοστό των εγκύων επηρεάζονται από διαβήτη κύησης κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του μωρού και της μητέρας και η εγκυμοσύνη μπορεί να θεωρηθεί υψηλού κινδύνου.

  1. Κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι ένας τύπος ορμόνης που είναι γνωστός ως στεροειδής ορμόνη και παράγεται από τα επινεφρίδια. Εμπλέκεται σε μια σειρά εργασίας που σας κρατούν υγιείς και ενεργητικές. Είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης – ενεργώντας ως αντιφλεγμονώδης, ακόμη και για το σχηματισμό αναμνήσεων.

Η κορτιζόλη μερικές φορές ονομάζεται ορμόνη του στρες επειδή το σώμα εκκρίνει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης ως αντίδραση στο στρες. Η υπερβολική κορτιζόλη για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, άγχος, απώλεια ύπνου και αυτοάνοσα προβλήματα. Η πολύ λίγη κορτιζόλη σχετίζεται με χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία και κόπωση.

  1. Αυξητική ορμόνη

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη αναφέρεται συχνά με τα αρχικά HGH. Μερικές φορές ονομάζεται απλώς «αυξητική ορμόνη». Είναι ένας τύπος ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η HGH συνδέεται κυρίως με την ανάπτυξη και την ανάπτυξη. Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων, την κυτταρική αναγέννηση και την κυτταρική αναπαραγωγή στα παιδιά. Βοηθά επίσης στην τόνωση του μεταβολισμού.

  1. Αδρεναλίνη

Όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες. Παράγεται στα επινεφρίδια και σε ορισμένα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κύρια λειτουργία της αδρεναλίνης είναι να προετοιμάζει το σώμα για την απόκρισή του «πάλη ή φυγή» και επιτρέπει τη γρήγορη λήψη αποφάσεων σε επικίνδυνες ή στρεσογόνες καταστάσεις. Η υπερβολική αδρεναλίνη για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό παλμό, άγχος, αίσθημα παλμών, ευερεθιστότητα και ζάλη.

  1. Θυρεοειδικές ορμόνες

Οι θυρεοειδικές ορμόνες παράγονται στον θυρεοειδή αδένα. Εκτελούν μια ποικιλία από κρίσιμες εργασίες στο σώμα. Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες της θυρεοειδικής ορμόνης είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού. Μια ανισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να συνδεθεί με μια σοβαρή πάθηση όπως η νόσος του Grave ή η νόσος του Hashimoto, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη διαχείριση του βάρους και τα επίπεδα ενέργειας.