Το κεφάλαιο «περιποίηση» αποτελεί για όλες μας έναν τρόπο ώστε να δείχνουμε φροντίδα και σεβασμό στον εαυτό μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Ευτυχώς η επιστήμη και η κοσμετολογία εξελίσσονται διαρκώς ώστε στην εμμηνόπαυση να απολαμβάνουμε τα πιο αποτελεσματικά και ευχάριστα στις αισθήσεις μας καλλυντικά. Χάρη στις απολαυστικές υφές και τα αρώματα, χαλαρώνουμε και κάνουμε pampering στον εαυτό μας, πατώντας για λίγο μία παύση από το στρες της καθημερινότητας. Ποια είναι όμως τα 5 σημεία που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά υπόψη μας για όμορφη, υγιή επιδερμίδα σε αυτή τη φάση της ζωής μας;

#Εφαρμόζουμε καθημερινά αντηλιακό προσώπου με δείκτη 30 και πάνω

Η αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο είναι το βασικότερο ίσως κομμάτι της καθημερινής μας περιποίησης. Ιδίως κατά της διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μιας και θέλουμε να αποφύγουμε τις δυσχρωμίες και τις κηλίδες, ή να προλάβουμε την εμφάνιση νέων.

Tip: Αν έχουμε εξάψεις, επιλέγουμε ένα αντηλιακό προσώπου σε σπρέι το οποίο μπορούμε να ανανεώνουμε ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ μας.

# Καθαρίζουμε συστηματικά την επιδερμίδα

Οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν τον τύπο της επιδερμίδας μας που πολύ συχνά μετατρέπεται σε ξηρό ή με τάσεις ακμής. Αν προτιμάμε τις συνθέσεις που ενεργοποιούνται με το νερό κάνοντας αφρό, προσέχουμε ώστε να μην περιέχουν σαπούνι, αρώματα αλλά ούτε και δραστικούς παράγοντες απολέπισης, όπως οξέα.

#Ενυδατώνουμε επαρκώς το δέρμα μας με εξειδικευμένες συνθέσεις

Περίπτωση α:

Η συστηματική ενυδάτωσή της επιδερμίδας επιβάλλεται. Τόσο εκ των έσω πίνοντας άφθονο νερό όσο και εξωτερικά, με τα καλλυντικά μας. Προτιμάμε τις εξειδικευμένες ενυδατικές συνθέσεις που βελτιώνουν την ξηρότητα και κάνουν ισχυρό τον επιδερμιδικό φραγμό. Τι αναζητάμε: Ceramides και λιπαρά οξέα Ω3, καθώς και υδρόφιλα συστατικά που συγκρατούν την υγρασία, όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη.

Περίπτωση β:

Στην εμμηνόπαυση παρατηρείται η ελάττωση των οιστρογόνων και η σχετική αύξηση των ανδρογόνων. Αυτό έχει ως συνέπεια ενίοτε κάποιες γυναίκες να εμφανίζουν ξαφνικά σπυράκια. Γι’ αυτό, επιλέγουμε μία εξειδικευμένη σύνθεση μη φαγεσωρογόνα και υποαλλεργική.

#Διεγείρουμε τη σύνθεση του κολλαγόνου

Από την περιποίησή μας δεν πρέπει να λείπουν τα συστατικά που διεγείρουν την παραγωγή νέων κυττάρων. Τέτοια είναι η ρετινόλη ή άλλα ρετινοειδή και η βιταμίνη C. Μία άλλη επιλογή είναι τα καλλυντικά σύμπλοκα αναπλήρωσης, όπως τα φυτοοιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, γιατί μοιάζουν οι χημικές τους δομές, εξηγούν οι ειδικοί.

Δεν ξεχνάμε να…

#Φροντίζουμε τις παραμελημένες περιοχές του δέρματος

Η περιποίηση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει και την περιοχή του λαιμού αλλά και τα χέρια. Πρόκειται για τις δυο πιο ευάλωτες ζώνες τις οποίες συχνά ξεχνάμε. Επομένως κατά τη διάρκεια της πρωϊνής και βραδινής ρουτίνας, εφαρμόζουμε τις συνθέσεις μας τόσο στο πρόσωπο όσο και στον λαιμό. Παράλληλα, διατηρούμε τα χέρια μας πάντα σωστά ενυδατωμένα και προστατευμένα από τον ήλιο.