Μπορεί ο κινηματογράφος τα χρόνια της πανδημίας να… πέρασε δύσκολες μέρες, ωστόσο φέτος δείχνει να επιστρέφει σιγά σιγά η κανονικότητα.

Άλλωστε, τα βραβεία της Ακαδημίας του Κινηματογράφου ή αλλιώς τα βραβεία Όσκαρ, πάντα έλκουν το ενδιαφέρον του κοινού από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς περιβάλλονται από τη λάμψη των μεγάλων αστέρων της έβδομης τέχνης.

Η φετινή, 94η τελετή απονομής των Όσκαρ 2022, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Dolby Theater του Χόλιγουντ και θα μεταδοθεί ζωντανά από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο! Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Φέτος η απονομή θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι πιθανό να εμφανιστεί ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είτε ζωντανά, είτε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους υπευθύνους της τελετής είναι το κατά πόσο θα πρέπει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά η βραδιά. Αν και τα Όσκαρ πάντα παίρνουν πολιτική «χροιά».

Πάντως το δίκτυο ABC, το οποίο θα μεταδώσει την τελετή απονομής, έχει ταχθεί υπέρ της εμφάνισης του Ζελένσκι. Η απάντηση… τα ξημερώματα.

Τι λένε τα στοιχήματα;

Η βραδιά σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι εντυπωσιακή και άκρως φαντασμαγορική, με την τελετή να επιστρέφει στην… κανονικότητα του Χόλιγουντ, έπειτα από την… άνοστη εκδήλωση του 2021. Τα φετινά Όσκαρ δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις τελετές των προηγούμενων χρόνων καθώς μετά τη «σιωπηλή» περσινή βραδιά (η οποία συνοδεύτηκε από χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης), επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς!

Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά το 2018, θα υπάρχει κεντρικός παρουσιαστής και συγκεκριμένα τρεις γυναίκες (Regina Hall, Amy Schumer και Wanda Sykes), οι οποίες «θα φέρουν κάτι διαφορετικό στην παράσταση», σύμφωνα και με τον παραγωγό Will Packer.

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Με διψήφιο αριθμό υποψηφιοτήτων, το γουέστερν του Netflix «The Power of the Dog» (Η Εξουσία του Σκύλου) της Τζέιν Κάμπιον οδηγεί την κούρσα στις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Όσκαρ και και αυτή τη στιγμή θεωρείται το φαβορί (έστω και οριακά) σε αυτή την κατηγορία.

Πάντως τις τελευταίες μέρες το CODA δείχνει να «κλείνει» την ψαλίδα και να θεωρείται ως ένα από τα δυνατά αουτσάιντερ της κατηγορίας. Η ταινία ξεκίνησε την πορεία της από το Φεστιβάλ του Sundance, μέχρι να αγοραστεί από την Apple TV+ έναντι 25 εκατ. δολαρίων (ποσό – ρεκόρ για το φεστιβάλ). Μάλιστα μια πιθανή νίκη του CODA για πολλούς θεωρείται η έκπληξη του αιώνα, αφού πρόκειται για μια ταινία με πολύ μικρό μπάτζετ, η οποία είχε στόχο τα φεστιβάλ, κι όχι να φτάσει να πρωταγωνιστεί στα βραβεία Όσκαρ. Μέχρι πρότινος η Ακαδημία «σνόμπαρε» τέτοιου είδους ταινίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει.

Την 3άδα συμπληρώνει το αριστουργηματικό δράμα του Κένεθ Μπράνα «Belfast», το οποίο απέσπασε (με διθυραμβικά σχόλια) το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και παίζεται στο πολύ υψηλό 18.00.

Οι αποδόσεις:

  • The Power of the Dog 1.80
  • CODA 2.00
  • Belfast 18.00
  • King Richard 50.00
  • West Side Story 50.00

Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Αναφορικά με την κατηγορία του «Α’ Ανδρικού Ρόλου», ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, φαντάζει το όνομα του Will Smith, χάρη στην καθηλωτική ερμηνεία του στην ταινία «King Richard», όπου υποδύεται τον πατέρα των κορυφαίων πρωταθλητριών του τένις, Βένους και Σερένα Γουίλιαμς.

Με υψηλότερη απόδοση, ακολουθεί ο επίσης εξαιρετικός Benedict Cumberbatch για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο δράμα της Τζέιν Κάμπιον «The Power of the Dog».

Οι αποδόσεις

  • Will Smith 1.15
  • Benedict Cumberbatch 5.25
  • Andrew Garfield 10.00
  • Denzel Washington 50.00
  • Javier Bardem 50.00

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται μεγάλη «μάχη», ανάμεσα σε ισχυρά ονόματα του κινηματογράφου.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, πρώτο φαβορί είναι η Jessica Chastain για το «The Eyes of Tammy Faye», κάνοντας ουσιαστική μια ολική ανατροπή, με τις πρώτες αποδόσεις να κυμαίνονταν κοντά στο 7.00.

Από εκεί και πέρα, 2ο φαβορί θεωρείται πλέον η Penelope Cruz με το «Parallel Mothers», ενώ η Kristen Stewart, η οποία υποδυόμενη την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην ταινία «Spencer» του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν, «καθήλωσε» κοινό και κριτικούς.

Την τετράδα των φαβορί συμπληρώνει η Nicole Kidman, για την ερμηνεία της στην αμερικανική βιογραφική δραματική ταινία «Being the Ricardos», η οποία παίζεται στο 7.00, με την Olivia Colman να αποτελεί funbet.

Οι αποδόσεις

  • Jessica Chastain 1.53
  • Penelope Cruz 5.00
  • Kristen Stewart 7.00
  • Nicole Kidman 8.00
  • Olivia Colman 13.00

Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Στην κατηγορία της «Καλύτερης Σκηνοθεσίας» η Jane Campion (η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας) θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να αποσπάσει το βραβείο, χάρη στην εξαιρετική σκηνοθεσία της ταινίας η «The Power of the Dog».

Με πιο υψηλή απόδοση συναντάμε, τον τρεις φορές βραβευμένο με Όσκαρ, Steven Spielberg, για τη σκηνοθεσία του ριμέικ του μιούζικαλ «West Side Story».

Οι αποδόσεις

  • Jane Campion 1.03
  • Steven Spielberg 15.00
  • Kenneth Branagh 15.00
  • Ryusuke Hamaguchi 25.00