Χωρίς εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να έχετε μια υγιή, μακροχρόνια σχέση. Ενίοτε, άτομα που έχουν βιώσει κάποιου είδους προδοσία, όπως η απιστία σε μια σχέση, αναπτύσσουν ζητήματα εμπιστοσύνης που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις.
Τα θέματα εμπιστοσύνης μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί μπορεί να μην πιστεύει αυτά που λένε οι άλλοι. Μπορεί να βλέπει με καχυποψία τι θέλουν οι άλλοι από αυτό και μπορεί να αμφισβητεί τις προθέσεις και τα κίνητρα άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν ένταση και ανασφάλεια, καθιστώντας το απίστευτα δύσκολο να αναπτύξετε μια στενή σχέση με ένα άλλο άτομο.
Πώς εκδηλώνεται η απουσία εμπιστοσύνης
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συμπεριφορές που μπορεί να υποδηλώνουν ότι εσείς ή ο σύντροφός σας δυσκολεύεστε να δείξετε εμπιστοσύνη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
- Υποθέτετε πάντα το χειρότερο
- Είστε καχύποπτοι
- Σαμποτάρετε τον εαυτό σας
- Αναπτύσσετε τοξικές σχέσεις
- Δεν συγχωρείτε
- Αποστασιοποιείστε από τους άλλους
- Εστιάζετε στα αρνητικά
Όταν η εμπιστοσύνη παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να δημιουργείτε υγιείς, σταθερές σχέσεις, μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε μοναχικά και να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Πώς να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας
Αν και μπορεί να είναι ένα δύσκολο συναισθηματικό εγχείρημα, είναι δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα εμπιστοσύνης. Ακολουθούν μερικές «στρατηγικές» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
«Χτίστε» την εμπιστοσύνη σιγά σιγά
Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους αρκετά ώστε να τους επιτρέψετε να μπουν στη ζωή σας και —σε ορισμένες περιπτώσεις— να τους συγχωρήσετε για λάθη. Το να περνάτε χρόνο μαζί τους μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει. Εάν ανακαλύψετε ότι προσπαθείτε να εμπιστευτείτε πολύ γρήγορα (και ίσως, πολύ έντονα), τότε ίσως είναι καιρός να αποσυρθείτε και να εργαστείτε ξανά σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης.
Μιλήστε για τα θέματα εμπιστοσύνης σας
Αν και δεν χρειάζεται να παρέχετε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το τι σας συνέβη στο παρελθόν, το να είστε ανοιχτοί σχετικά με το γιατί αγωνίζεστε με την εμπιστοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να σας καταλάβουν καλύτερα. Επικοινωνώντας με τον σύντροφό σας, τον βοηθάτε να καταλάβει καλύτερα πώς θα μπορούσαν να ερμηνευτούν οι πράξεις τους.
Διάκριση μεταξύ εμπιστοσύνης και ελέγχου
Τα άτομα με προβλήματα εμπιστοσύνης αισθάνονται συχνά την ανάγκη για έλεγχο. Αυτό μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί ως συμπεριφορά δυσπιστίας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι σας προδίδουν ή σας εκμεταλλεύονται εάν δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε κατάσταση. Ωστόσο, αυτό θα βλάψει τις σχέσεις σας μακροπρόθεσμα. Το να μάθετε πόσο έλεγχο πρέπει να δίνετε σε μια δεδομένη κατάσταση είναι το «κλειδί» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους άλλους ανθρώπους.
Κάντε την εμπιστοσύνη προτεραιότητα
Η εμπιστοσύνη στους άλλους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικό μέρος κάθε είδους σχέσης – ερωτικής ή άλλης. Κάντε την εμπιστοσύνη προτεραιότητα στη ζωή σας – ακόμα κι αν σας είναι δύσκολο.
Να είστε αξιόπιστοι
Αν προσπαθείτε να «χτίσετε» εμπιστοσύνη με κάποιον άλλο, πρέπει πρώτα να είστε πρόθυμοι να τον εμπιστευθείτε. Αυτό σημαίνει να είστε ανοιχτοί για τα συναισθήματα, τις απόψεις, τις σκέψεις και τα όριά σας. Σημαίνει επίσης κατανόηση όταν το άτομο «σπάει» αυτή την εμπιστοσύνη, επειδή όλοι κάνουν λάθη. Το να μάθετε πώς να εξισορροπείτε αυτές τις δύο ιδέες θα βοηθήσει στη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη.
Σκεφτείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας
Η θεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων εμπιστοσύνης. Η «συμμαχία» που δημιουργείτε με τον θεραπευτή σας μπορεί να είναι ένα ισχυρό «εργαλείο» για να μάθετε πώς να εμπιστεύεστε άλλους ανθρώπους. Δουλεύοντας με έναν έμπειρο επαγγελματία ψυχικής υγείας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους λόγους που παλεύετε με την εμπιστοσύνη και να διδαχθείτε νέες δεξιότητες αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να ξαναχτίζετε την εμπιστοσύνη στις σχέσεις σας.