Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και έχουν νοσηλευτεί με covid-19 αλλά και γρίπη ταυτόχρονα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης αλλά και θανάτου, σε σύγκριση με ασθενείς που έχουν μόνο covid-19 ή γρίπη και άλλους ιούς, επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Οι ασθενείς με ταυτόχρονη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, και τους ιούς της γρίπης αντιμετώπιζαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αερισμού και 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, διαπίστωσαν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Επικίνδυνο για την ζωή το «mix» γρίπης και covid-19

Η ομάδα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν και το Imperial College του Λονδίνου, μελέτησε δεδομένα για περισσότερους από 305.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό από τις 6 Φεβρουαρίου 2020 έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2021.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών για αναπνευστικές ιογενείς συν-λοιμώξεις καταγράφηκαν για 6965 ασθενείς με Covid-19. Περίπου 227 από αυτούς είχαν επίσης τον ιό της γρίπης και παρουσίασαν σημαντικά πιο σοβαρά συμπτώματα. «Διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός της Covid-19 και των ιών της γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Αναμένουμε ότι ο κορωνοϊός θα κυκλοφορήσει μαζί με τη γρίπη, αυξάνοντας την πιθανότητα συν-λοιμώξεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Σώζει» ο διπλός εμβολιασμός

«Παρατηρούμε την αύξηση των συνηθισμένων εποχιακών αναπνευστικών ιών καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Μας εξέπληξε το γεγονός ότι ο κίνδυνος θανάτου υπερδιπλασιάστηκε όταν οι άνθρωποι μολύνθηκαν τόσο από τους ιούς της γρίπης όσο και από τα στελέχη του κορωνοϊού. Είναι πλέον πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να εμβολιαστούν πλήρως και να ενισχυθούν κατά και των δύο ιών» επισημαίνουν.

«Η μόλυνση με περισσότερους από έναν ιούς δεν είναι πολύ συχνή, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν συν-λοιμώξεις. Τα εμβόλια που προστατεύουν από την Covid-19 και τη γρίπη είναι διαφορετικά και οι άνθρωποι χρειάζονται και τα δύο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτές οι δύο λοιμώξεις είναι επίσης διαφορετικός, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε τεστ και για άλλους ιούς ακόμα και όταν έχετε διαγνωστεί με covid-19» καταλήγουν οι ειδικοί.