Νέα τροπή πήρε την Τετάρτη το θρίλερ των νεκρών παιδιών στην Πάτρα, μετά την αποκάλυψη ότι στον οργανισμό της Τζωρτζίνας φέρονται να ανιχνεύθηκαν οι ουσίες κεταμίνη και τροπονίνη.

Η κεταμίνη είναι αναισθητικό ταχείας δράσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνιατρική αλλά σπάνια σε ανθρώπους. Δεν είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε νοσοκομεία.

Σε μικρές, μη αναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη είναι ισχυρό παραισθησιογόνο και προκαλεί αποσύνδεση, κατάσταση στην οποία η προσοχή και τα συναισθήματα του ατόμου αποστασιοποιούνται από το περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό η κεταμίνη χρησιμοποιείται παράνομα ως ναρκωτικό με την ονομασία Special K.

Σε αντίθεση με άλλα αναισθητικά, η κεταμίνη δεν καταστέλλει την καρδιακή λειτουργία και την αναπνοή στις συνήθεις δόσεις και για τον λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλο αναισθητικό για επείγουσες επεμβάσεις σε βαριά τραύματα.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αναισθητικό σε παιδιά, ακόμα κι αν πάσχουν από ορισμένες μορφές καρδιοπάθειας.

Ανάλογα πάντως με τη δόση, η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο λόγω καταστολής του αναπνευστικού συστήματος.

Την παρουσία κεταμίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας αποκάλυψε στο Live News του MEGA ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένεται πιθανώς την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το αναισθητικό δεν είχε χορηγηθεί στο κορίτσι από τους γιατρούς.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επισήμανε ακόμα τη μυδρίαση (διαστολή της κόρης του ματιού) που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίο, σύμπτωμα που τώρα οι γιατροί λένε πως μπορεί να συνδεθεί με τη χορήγηση κεταμίνης.

«Μία μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά […] Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», δήλωσε ο κ. Κούτσης.» ανέφερε στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης.

«Είναι μία ουσία που καταγράφεται ιατροδικαστικά και στη τοξικολογία, γιατί σε συγκεκριμένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο», τόνισε.

Τι είναι η τροπονίνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στον οργανισμό της Τζωρτζίνας ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα τροπονίνης, ενός ενζύμου του οποίου η συγκέντρωση αυξάνεται στο αίμα σε περίπτωση εμφράγματος ή άλλης καρδιακής βλάβης.

Σύμφωνα δε με το Pelop, η τιμή της τροπονίνης έπρεπε να κυμαίνεται κάτω από το 15, στις εξετάσεις όμως βρέθηκε να είχε φτάσει το 418.

«Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο», εξήγησε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο star.

«Είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί θα έχουν σίγουρα αρκετά πλούσιο υλικό, εάν υπάρχει ένα τόσο εκκωφαντικό εύρημα σίγουρα θα το έχουν διερευνήσει. Και εδώ έχουμε το ευτύχημα ότι υπάρχει ένας καταγραφέας/απινιδωτής/βηματοδότης της πλήρους καρδιακής λειτουργίας του παιδιού», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.