Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ! Μετά από έναν τόσο μακρύ και κρύο χειμώνα, είναι συναρπαστικό να νιώθεις τον αέρα στα μαλλιά σου και τον ζεστό ήλιο στο πρόσωπό σου κι εξίσου το απολαμβάνουν και τα παιδιά.

Ακολουθούν απλοί τρόποι για να απολαύσετε την ύπαιθρο και να γιορτάσετε την άνοιξη μαζί με τα παιδιά:

#1 Κάντε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο

Παρατηρήστε τον φυσικό κόσμο καθώς διασχίζετε το δάσος ή το πάρκο.

  • Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας για να ζήσετε την άνοιξη. Μυρίστε τα λουλούδια ή το γρασίδι. Ακούστε τα πουλιά που κελαηδούν. Νιώστε την ομαλότητα ή την τραχύτητα ενός βράχου.
  • Κοιτάξτε προσεκτικά και θα βρείτε σχήματα γύρω σας. Bonus πόντοι για τον εντοπισμό τρισδιάστατων σχημάτων όπως κύβοι, κύλινδροι ή σφαίρες.
  • Αναζητήστε στοιχεία που ξεκινούν με κάθε γράμμα του αλφαβήτου.
  • Βρείτε αντικείμενα για κάθε χρώμα στο ουράνιο τόξο.
  • Προσδιορίστε τα δέντρα από τα φύλλα, το φλοιό, τους σπόρους και τα κλαδιά τους.
  • Περπατήστε μετά τη δύση του ηλίου κι ακούστε νυχτερινά πλάσματα, όπως νυχτερίδες και κουκουβάγιες.
  • Συλλέξτε αντικείμενα στη βόλτα σας για να δημιουργήσετε τέχνη. Ζωγραφίστε ξυλάκια ή πέτρες, πιέστε λουλούδια, κάντε στάμπες από τον ήλιο ή ανακατέψτε κάποιο φίλτρο λουλουδιών.

#2 Φυτέψτε έναν κήπο

Επανασυνδέστε το παιδί σας με το «θαύμα» της φύσης δείχνοντάς του ότι ένας μικροσκοπικός σπόρος μπορεί να μεγαλώσει σε φυτό. Κάντε το κατανοητό στο παιδί σας φυτεύοντας έναν κήπο με βότανα ή φυτεύοντας σε δοχεία. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε φυτά για να δημιουργήσετε έναν κήπο που προσελκύει συγκεκριμένα ζώα, όπως κήπο με πουλιά ή πεταλούδες.

#3 Παίξτε στη βροχή

Φορέστε αδιάβροχα και γαλότσες και παίξτε σε λακκούβες! Δείτε ποιος μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ή πιο κομψή βουτιά. Φτιάξτε λασπόπιτες – μην φοβάστε να λερωθείτε, απολαύστε το χάλι με το γρασίδι! Κάντε το ρομπότ και τραγουδήστε στη βροχή. Συλλέξτε τη βροχή σε διαφορετικά δοχεία και ακούστε τους ήχους των σταγόνων της βροχής, καθώς χτυπούν ένα μεταλλικό, πλαστικό ή γυάλινο δοχείο. Φτιάξτε ένα σκάφος κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα αντικείμενα, χαρτί ή κλαδιά και φύλλα και δείτε το να πλέει σε μια νερολακούβα ή σε ένα ρυάκι.

#4 «Πιάστε» τον άνεμο

Δημιουργήστε μια κάλτσα αέρα, έναν χαρταετό ή έναν ανεμοδείκτη και μάθετε τα πάντα για τον άνεμο. Καθώς τα φτιάχνετε, κάντε ερωτήσεις στα παιδιά σας: Μπορείτε να δείτε τον άνεμο μια μέρα με αέρα; Πώς ξέρετε ότι είναι εκεί; Πώς ακουγόταν; Ποια ήταν η αίσθησή του;

#5 Πηγαίντε για πικνίκ

Η άνοιξη είναι η τέλεια εποχή για πικ-νικ καθώς δεν υπάρχουν ακόμα κουνούπια ή μύγες! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια κουβέρτα και μερικά νόστιμα σάντουιτς ή σνακ. Μετατρέψτε το σε booknic φέρνοντας μαζί μερικά βιβλία που αγαπάει το παιδί σας.

#6 Παρακολουθήστε την άγρια ​​ζωή

Φτιάξτε μια τροφοδοσία πουλιών και πηγαίνετε για παρατήρηση πουλιών. Ψάξτε κάτω από έναν βράχο ή ένα κούτσουρο για… ανατριχιαστικά σουρσίματα. «Κατασκοπεύστε» μια αράχνη που υφαίνει τον ιστό της. Παρακολουθήστε σκίουρους ή παπαγαλάκια να παίζουν πάνω σε δέντρα. Αναζητείστε ίχνη ζώων.

#7 Κοιτάξτε στους ουρανούς

Ξαπλώστε και παρακολουθήστε τα σύννεφα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη καθώς εντοπίζετε σχήματα στα σύννεφα. Αφήστε το παιδί σας να μείνει ξύπνιο μετά την ώρα του ύπνου για να μετρήσει τα άστρα, ή ακόμα καλύτερα, για να τα παρατηρήσει. Ζητείστε του να σας πει τι σχήματα βλέπει και μάθετέ του πώς ονομάζονται οι ουράνιοι σχηματισμοί στο γαλαξία.