Ακολουθούμε μία στρατηγική περιποίησης ανάλογη με την ηλικία ή τις ανάγκες μας. Πρωταγωνιστές είναι τρεις από τους πιο διάσημους και αποτελεσματικούς παράγοντες της κοσμετολογίας.  Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι και πώς λειτουργούν.

Υαλουρονικό οξύ

Ο ρόλος του: Ενυδατώνει την επιδερμίδα

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του: Στη δεκαετία των 20.

Τα σημάδια της επιδερμίδας που δείχνει ότι το χρειάζεται

Ο πρώιμος σχηματισμός λεπτών γραμμών στην περιοχή των ματιών, κάτι που υποδηλώνει έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης.

Πώς αλλιώς το συναντάμε

Ένα άλλο συστατικό που η ονομασία του παραπέμπει στο υαλουρονικό οξύ (hyaluronic acid), είναι το υαλουρονικό νάτριο (sodium hyaluronate). Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράγωγο του υαλουρονικού οξέος, του οποίου το μοριακό βάρος είναι μικρότερο, διεισδύοντας έτσι βαθύτερα στην επιδερμίδα.

Το προφίλ του

Πρόκειται για έναν φυσικό πολυσακχαρίτη που παράγει ο οργανισμός μας. Αποτελεί το συνδετικό υλικό των ιστών αλλά και απαραίτητο στοιχείο για ένα σφριγηλό, νεανικό δέρμα.

Ρετινόλη

Η δράση της

Διεγείρει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.  Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, η χρήση της για 7 ημέρες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του από το δέρμα.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του

Στα μέσα της δεκαετίας των 30, γιατί τότε περίπου αρχίζει να φθίνει η λειτουργία των ινοβλαστών, των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.

Τα σημάδια της επιδερμίδας που δείχνει ότι το χρειάζεται

Όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε στην όψη μας τις «δυναμικές ρυτίδες», δηλαδή τις γραμμές που σχηματίζονται με τη σύσπαση των μυών, όπως ανάμεσα στα φρύδια, στο «πόδι» της χήνας ή στη ρινοπαρειακή περιοχή.

Tι άλλο να προσέξουμε

Η ρετινόλη περιέχεται σε καλλυντικά σε ποικίλες συγκεντρώσεις. Η υψηλότερη έχει πιο ισχυρή δράση χαρίζοντας πιο γρήγορα αποτελέσματα ενώ η πιο χαμηλή ενδείκνυται κυρίως για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Επίσης δεν είναι συμβατή με τα ΑΗΑ και τη βιταμίνη C, γι’ αυτό αποφεύγουμε να τα συνδυάζουμε ταυτόχρονα.

Τα σημαντικότερα παράγωγά της

Η τρετινοϊνη (Retin – A), είναι μία μορφή βιταμίνης Α που συνταγογραφείται από τους δερματολόγους και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λεπτές γραμμές, την ακμή και τα σημάδια της φωτογήρανσης.

Extra tip

Αν κατά τις πρώτες εφαρμογές του καλλυντικού μας διαπιστώσουμε ελαφριά ερυθρότητα, τσούξιμο ή ξηρότητα, περιορίζουμε για λίγες ημέρες την εφαρμογή του καλλυντικού μας εφαρμόζοντάς το πιο αραιά, ώσπου το δέρμα μας να το συνηθίσει. Επίσης, ρετινόλη χρησιμοποιούμε μόνο το βράδυ και δεν παραλείπουμε καθημερινά ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Βιταμίνη C

Η δράση της: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση, συμβάλλει στην καταπολέμηση των δυσχρωμιών και χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα. Επιπλέον βοηθάει στην ενίσχυση του κολλαγόνου και την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της: Από τα 18 και μετά.

Τα σημάδια της επιδερμίδας που δείχνει ότι το χρειάζεται

Ακόμα και αν δεν παρατηρούνται, η βιταμίνη C αποτελεί ένα ωφέλιμο συστατικό για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του δέρματος. Ωστόσο, αντιμετωπίζει με επιτυχία τη θαμπή και κουρασμένη όψη, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση του νεανικού δέρματος μιας και συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Πώς αλλιώς το συναντάμε

Ως ασκορβικό οξύ ή L-ascorbic acid. Όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά ή χρησιμοποιείται μόνο του σε υψηλή συγκέντρωση, είναι μία πραγματική «βόμβα» υγείας για την επιδερμίδα, με εξαιρετικά αντιγηραντικά οφέλη. Άλλες αποτελεσματικές μορφές της είναι τα παράγωγά της: sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate και magnesium ascorbyl phosphate.

Το προφίλ του

Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν μπορεί να την παράγει μόνος του.

Extra tip

Προτιμάμε τη βιταμίνη C βραδείας αποδέσμευσης για παρατεταμένη δράση σε ορούς ή σε boosters. Οπως όλα τα αντιοξειδωτικά, αποσταθεροποιείται και χάνει την ισχύ της όταν εκτίθεται στον αέρα και το φως. Γι’ αυτό προτιμάμε συσκευασίες είτε σκουρόχρωμες είτε οπάκ.