Δυστυχώς, τα καλά πράγματα κρατούν λίγο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα από την καθημερινότητά μας το πόσο γρήγορα μπορεί να «μαυρίσει» η φρουτοσαλάτα μας. Ευτυχώς όμως, η φύση προλαμβάνει, αφού το αγαπημένο λεμόνι μπορεί να την διατηρήσει φρέσκια για ώρες.

Γιατί «μαυρίζει» τόσο γρήγορα η φρουτοσαλάτα;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αφού κόψετε προσεκτικά και συνδυάσετε τις διάφορες φέτες μήλου, φράουλας ή μπανάνας, αυτά τα κάποτε νόστιμα κομμάτια φρούτων αρχίζουν να γίνονται καφέ πολύ σύντομα. Αυτό είναι συνέπεια της οξείδωσης.

Όταν τα φρούτα εκτίθενται σε οξυγόνο (δηλαδή στον αέρα), μπορεί να προκαλέσουν μια διαδικασία που ονομάζεται ενζυμική αμαύρωση. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό κάνει τα φρούτα σας να «μαυρίσουν». Αν και αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει πραγματικά την γεύση του, δεν είναι κάτι που μας αρέσει να βλέπουμε.

Πώς βοηθά το λεμόνι;

Για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της οξείδωσης, τα φρούτα σας χρειάζονται μια δόση κιτρικού οξέος και τα λεμόνια αποτελούν πλούσιες «πηγές». Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής της φρουτοσαλάτας σας.

«Η οξύτητα των λεμονιών συμβάλλει στην αποτροπή του μαυρίσματος των φρούτων» επισημαίνει ο διαιτολόγος δρ. Keri Gans. «Συγκεκριμένα, βοηθά στην απενεργοποίηση του ενζύμου πολυφαινόλης οξειδάσης, η οποία είναι υπεύθυνη για το καφέ χρώμα».

Πέρα από την διατήρηση της φρεσκάδας, το λεμόνι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της γεύσης των φρούτων. Η όξινη δόση των εσπεριδοειδών τονίζει τη γλυκύτητα των άλλων φρούτων και επίσης βοηθά στην προώθηση των χυμών τους.

Πόσο λεμόνι είναι αρκετό;

Αν δεν θέλετε η γεύση του λεμονιού να υπερισχύει στην φρουτοσαλάτα σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για κάθε τέσσερα φλιτζάνια φρούτων.

Συνδυάστε το λεμόνι και τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στη φρουτοσαλάτα σας. Ωστόσο, η ακριβής ποσότητα χυμού λεμονιού που χρησιμοποιείτε είναι τελικά μια προτίμηση γεύσης, όπως και το εάν τελικά θα επιλέξετε να προσθέσετε και ζάχαρη.

Για επιπλέον προστασία από την οξείδωση, χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο κουτάλι για να αναμίξετε το τελικό προϊόν και όχι από μέταλλο.