Αυτό το επίμονο φαινόμενο δεν αποτελεί ένα παθολογικό θέμα αλλά αισθητικό, και μάλιστα δεν κάνει διακρίσεις αφού εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και εφήβους, και βέβαια σε εγκυμονούσες. Οι ραγάδες δημιουργούνται από το απότομο τέντωμα της επιδερμίδας κατά την απότομη αύξηση του ύψους, την απότομη αύξηση βάρους ή λόγω ορμονικών διαταραχών και παρατηρούνται κυρίως στο στήθος, τους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς. Ωστόσο η βαθύτερη αιτία τους είναι η δυσλειτουργία των ινοβλαστών που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και βρίσκονται στο χόριο. Ομολογουμένως παλαιότερα οι ατροφικές αυτές ουλές δεν αντιμετωπίζονταν εύκολα, όμως πλέον, χάρη σε προηγμένες μεθόδους, τα αποτελέσματα μπορεί να μας εκπλήξουν.

Με ρετινόλη ή τρετινοϊνη

Το αγαπημένο συστατικό των δερματολόγων για την αντιγήρανση και την αντιμετώπιση των ουλών από ακμή δείχνει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και στο κομμάτι των ραγάδων. Εφόσον βελτιώνει θεαματικά τον ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων, και επιταχύνει την απολέπιση.  Παράλληλα ενισχύει τον μεταβολισμό και τη μικροκυκλοφορία και αποκαθιστά τη δομή του χορίου.

Η συνταγογραφούμενη τρετινοίνη είναι ένα ακόμα ένα συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α, το οποίο σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ μπορεί να προσφέρει εξίσου μεγάλη βελτίωση στη θεραπεία κατά των ραγάδων.  Πρόκειται για ένα δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει το δέρμα, να τονώσει τη δημιουργία κυττάρων και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Προσοχή:  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ρετινόλη και η τρετινοΐνη μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Και εάν διανύουμε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουμε, τότε επιλέγουμε άλλες θεραπευτικές επιλογές.

 

 

Mεσοθεραπεία ή microneedling

Πρόκειται για παρόμοιες, μικρο-επεμβατικές μεθόδους που είναι ανώδυνες. Ενδείκνυνται τόσο για τη χαλάρωση, την κυτταρίτιδα όσο και το επίμονο τοπικό πάχος αλλά και τις ραγάδες. Κατά τη διαδικασία που εκτελεί ο ειδικός είτε με βελόνα είτε με ένα dermaroller δημιουργούνται μικρές οπές στο δέρμα. Ανάλογα με το βάθος των ραγάδων στις διαφορεσ περιοχές ο ιατρός τροποποιεί και το μήκος των βελόνων. Αυτός ο ελεγχόμενος μικροτραυματισμός διεγείρει τη φυσική διαδικασία επανόρθωσης του δέρματος χαρίζοντάς του μια πιο λαμπερή και νεανική όψη. Το διάστημα που απαιτείται για να  εμφανιστούν ορατά σημάδια αναζωογόνησης είναι περίπου ένας με δυο μήνες. Σε κάθε συνεδρία ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου. Ετσι όσο περισσότερες γίνονται, τόσο καλύτερα και μόνιμα είναι τα αποτελέσματα.

Σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και την αυτόλογη μεσοθεραπεία. Πρόκειται για παρόμοια μέθοδο κατά την οποία εγχέονται ενδοδερμικά τα βλαστοκύτταρα από το πλάσμα του αίματος μας, με στόχο την αναδόμηση του χορίου. Ετσι επιτυγχάνεται η γρήγορη ανανέωση και επούλωση. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να το συνδυάσουμε με το Fractional Laser.

Fractional Laser

Στόχος και αυτής της μεθόδου είναι να διεγείρει το κολλαγόνο χωρίς να καταστρέψει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος συνήθως απαιτούνται 2-6 συνεδρίες. Από τις επόμενες κιόλας ημέρες το δέρμα φαίνεται πιο λαμπερό και υγιές ενώ σταδιακά, η επούλωση συνεχίζεται εφόσον έχουν ενεργοποιηθεί  οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν νέο κολλαγόνο. Για τις ραγάδες που είναι ακόμη ροζ, η μέθοδος έχει απόλυτη επιτυχία, καταφέρνοντας το σβήσιμό τους. Για τις λευκές ραγάδες, απαιτούνται παραπάνω συνεδρίες που επιτυγχάνουν θεαματική βελτίωση, αφού μειώνονται τόσο σε βάθος όσο και σε μήκος και γίνονται λιγότερο ορατές. Το πλεονέκτημα του laser είναι ότι η διαδικασία επούλωσης συνεχίζεται για μήνες μετά την τελευταία συνεδρία.

Ραδιοσυχνότητες

Αποτελεί μία μη επεμβατική διαδικασία που στοχεύει στην αναδόμηση  του κολλαγόνου. Κατά τη συνεδρία διοχετεύεται θερμότητα στο χόριο του δέρματος μέσω μιας ειδικής κεφαλής η οποία διεγείρει τη λειτουργία των ινοβλαστών. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε σύσφιξη και αναζωογόνηση της επιδερμίδας και οι ραγάδες μετατρέπονται σταδιακά σε πιο λεπτές και μικρές.

Καλλυντικές συνθέσεις

Για ένα υγιές, ελαστικό και λείο δέρμα, καλό είναι να δείχνουμε τον ίδιο ζήλο με τη φροντίδα του προσώπου. Ετσι όπως εφαρμόζουμε καθημερινά την ενυδατική και το αντηλιακό μας, πρέπει να απλώνουμε και την εξειδικευμένη σύνθεση κατά των ραγάδων. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική όσον αφορά την πρόληψη της εμφάνισής τους αλλά και την αντιμετώπισή τους όταν βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο, δηλαδή έχουν κόκκινο χρώμα και είναι μικρές. Στόχος των συγκεκριμένων συνθέσεων είναι να ενυδατώνουν σε βάθος το δέρμα, και να μειώνουν τη διαδερμική απώλεια νερού, κάνοντάς το λείο και όσο πιο ελαστικό γίνεται. Παράλληλα προλαμβάνουν την αποδυνάμωση του δερματικού ιστού, τη χαλάρωση και τη δημιουργία ραβδώσεων.

Τέλος, αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η επιτυχία της κάθε μεθόδου εξαρτάται από την περιοχή του σώματος, τον τόνο του δέρματος, την ηλικία και την απόχρωση των ραγάδων, καθώς όσες είναι κοκκινωπές, θεραπεύονται πιο εύκολα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο MD, PhD.