Είναι σημαντικό να διατηρείτε το μωρό σας καθαρό, αλλά πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που είναι ήπια, απαλά και ειδικά σχεδιασμένα για τα μαλλιά του, που είναι πολύ ευαίσθητα και χρειάζονται ειδική φροντίδα.

Πέντε φορές πιο ευαίσθητα μαλλιά από τους ενήλικες

Σχεδόν όλα τα μωρά θα εμφανίσουν απώλεια μαλλιών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα μωρά συνήθως αρχίζουν να έχουν τριχόπτωση μεταξύ της 8ης και της 12ης εβδομάδας και αρχίζουν να ξαναβγάζουν τρίχες περίπου στους 3 έως 7 μήνες. Ωστόσο, μόλις στην ηλικία των 2 ετών αρχίζουν να εμφανίζονται πιο πυκνά μαλλιά.

Ακόμη και τότε, όμως, τα μαλλιά του νηπίου σας δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως (η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών).

Τα μαλλιά των μωρών είναι πέντε φορές πιο λεπτά από τα μαλλιά των ενηλίκων. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβείτε σε προϊόντα για ενήλικες πολύ σύντομα, καθώς αυτό μπορεί να είναι ακατάλληλο για τα ευαίσθητα μαλλιά των μωρών και των παιδιών.

Πόσο συχνά χρειάζεται λούσιμο το μωρό

Τα μωρά δεν χρειάζονται πάντα ένα πλήρες μπάνιο ή λούσιμο κάθε μέρα, αλλά δεν υπάρχει σωστή απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να τα κάνετε μπανάκι ή να λούζετε τα μαλλιά τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει να τα λούζετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαμπουάν, ενώ το κανονικό «topping and tailing» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσετε το πρόσωπο και το σώμα του μωρού σας καθαρό.

Πώς να λούσετε το μωρό

Όταν λούζετε το μωρό, πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο χλιαρό νερό – και πρώτα να το δοκιμάζετε στο χέρι σας! Μόλις το κάνετε αυτό, απλά:

  • Κάντε απαλό μασάζ με το σαμπουάν σε όλο το τριχωτό της κεφαλής
  • Ξεπλύνετε καλά με φρέσκο ​​νερό, προσέχοντας να μην πάει αφρός στα μάτια του μωρού
  • Στεγνώστε απαλά τα μαλλιά του μωρού σας με πετσέτα

…Και τελειώσατε!

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα ευαίσθητα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής του μικρού σας.