Τα μωρά κάνουν μερικά συναρπαστικά πράγματα καθώς καταλαβαίνουν τι μπορούν να κάνουν με το σώμα τους και πώς μπορούν να το ελέγξουν. Και ενώ όλες οι κινήσεις δεν σημαίνουν απαραιτήτως κάτι συγκεκριμένο, ορισμένες έχουν σαφείς έννοιες ενώ άλλες αποτελούν ακόμα και «ορόσημα» κινησιολογίας. Μία από αυτές τις κινήσεις που μπορούν να μεταδώσει πολλά νοήματα είναι όταν το μωρό κουνάει πέρα-δώθε το κεφάλι του.

Ως νεογέννητα, τα μωρά θα αρχίσουν να κινούν τα κεφάλια τους εμπρός και πίσω ως απάντηση στο περιβάλλον τους. Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση, περιλαμβάνει:

Το μωρό αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες

Καθώς τα μωρά εργάζονται για να μετακινήσουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη, αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες. Κι όσο πιο δυνατός γίνεται ο λαιμός τους, τόσο πιο εύκολο γίνεται για τα μωρά να κινούν το κεφάλι τους.

Χαλαρώνει

Όταν τα μωρά αισθάνονται ένταση από τα πολλά εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους, χρειάζονται μερικές δεξιότητες αντιμετώπισης ώστε να ανακουφίζονται και να χαλαρώνουν. Ένας τρόπος για να το καταφέρουν είναι με το να κουνήσουν το κεφάλι τους από την μία προς την άλλη πλευρά.

Αυτή η κίνηση μιμείται κατά κάποιο τρόπο το λίκνισμα που τα βοηθά να ηρεμήσουν και να νιώσουν ασφάλεια.

Προσπαθεί να επικοινωνήσει

Καθώς ακούν κάποιον που γνωρίζουν να μπαίνει στο χώρο, είναι πολύ λογικό να γυρνούν το κεφάλι τους προς την κατεύθυνση του συγκεκριμένου ατόμου. Και όλα αυτά γίνονται επειδή τα μωρά θέλουν να αλληλεπιδρούν με τους κοντινούς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όταν τα μωρά είναι περίπου τριών έως τεσσάρων μηνών, θα γυρίσουν το κεφάλι τους προς την κατεύθυνση μιας γνώριμης φωνής στο δωμάτιο.