ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ συνεχίζουν το ταξίδι τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες και στα Μοναστήρια της Μικράς Ασίας

Σε αυτή την έκδοση: 

Προποντίδα, Αϊβαλί, Μοσχονήσια. 

Τα κειμήλια και οι ανεκτίμητοι θησαυροί, που ζωντανεύουν μνήμες και το μεγαλείο του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Μία περιήγηση στα ίχνη των προγόνων μας με μοναδικές φωτογραφίες, κείμενα και ντοκουμέντα

Ενα οδοιπορικό που προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό.

Οι απόστολοι Ανδρέας και Πέτρος, ξεκινώντας από την Αµισό, τη σηµερινή Σαµψούντα, διέδωσαν τον χριστιανισµό στον Πόντο. Η εδραίωση του χριστιανισµού στον Πόντο τοποθετείται στον 2ο αιώνα ενώ η επικράτησή του συνδέεται µε τη δράση και τον µαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ευγενίου κατά την περίοδο των Διωγµών του Διοκλητιανού στην Τραπεζούντα το 292 µ.Χ.

Ως κίνηµα ο µοναχισµός εµφανίστηκε στην περιοχή του Πόντου µε πρωτοβουλία των Αγίων Μεγάλου Βασιλείου και Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Οι Πατέρες της Eκκλησίας µε την ελληνικότατη µόρφωση, που ήταν και φίλοι, µόνασαν στην περιοχή του Πόντου για δύο χρόνια και συνεργάστηκαν για την οργάνωση της µοναστικής ζωής.

Οι δύσβατες και δασώδεις περιοχές του Πόντου αποτέλεσαν ιδανικές τοποθεσίες για το κτίσιµο των Μονών και την άσκηση του µοναχισµού. Μέσα σε φυσικό περιβάλλον που εξασφάλιζε την αποµόνωση από τον κόσµο και τη στροφή στην εσωτερική ζωή, οι Μονές του Πόντου µεταµορφώθηκαν γρήγορα σε κέντρα πολιτισµού και απέκτησαν πολύτιµα θησαυρίσµατα.

Οι Ελληνες του Πόντου στηρίχτηκαν για την πνευµατική και κοινωνική τους επιβίωση όχι µόνο στην αυτονοµία των κοινοτήτων τους και στην Παιδεία, αλλά και στα Μοναστήρια. Οι Ιερές Μονές του Πόντου αποτέλεσαν φάρους, καταφύγια και φρούρια του ποντιακού Ελληνισµού και της ορθοδοξίας.

Στη παρούσα έκδοση γίνεται αναφορά στις ιστορικές Μονές: Θεοτόκου της Θεοσκεπάστου, Αγίας Σοφίας, Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, Ιωάννου του Προδρόµου Κουσπηδή, Θεοτόκου της Σουµελά, Θεοτόκου της Κρεµαστής, Ιωάννου του Προδρόµου Βαζελώνος, Αρµενική Μονή Αγίων Πάντων, Αγίου Γεωργίου Χουτουρά, Παναγίας Γουµεράς, Αγίου Ευστρατίου (Κέλωρα) και Κοιµήσεως της Θεοτόκου (Καγιάτιπι). Οι Μονές αυτές βρίσκονται στην περιοχή της Τραπεζούντας, της ιστορικής πρωτεύουσας των Μεγάλων Κοµνηνών, που είναι «γεµάτη εκκλησίες, κάστρα βυζαντινά, τζαµιά και ορθοδοξία, που από τη µια µεριά της σκαρφαλώνει στον λόφο του Ποζ τεπέ, κι απ’ την άλλη δροσολογιέται ανέµελα στη θάλασσα του Ευξείνου».

Ακόμη

Για πρώτη φορά από ελληνική εφημερίδα το έγκριτο

Λεξικό Ομοιων Λέξεων με διαφορετική ερμηνεία ανά τους αιώνες.

Οι ίδιες λέξεις, οι διαφορετικές ερμηνείες τους, ο πλούτος της γλώσσας μας.

Μια μοναδική περιήγηση από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 21ο αιώνα.

Ενα έργο αναφοράς, ένα σπάνιο λεξικό, που δεν πρέπει να λείπει από καμία ελληνική βιβλιοθήκη.

Το λεξικό αυτό αναφέρεται στη διαφοροερμηνευτική απόδοση όμοιων λέξεων, τόσο στην αρχαία, όσο στη νέα ελληνική. Η διαυγής έννοια των λέξεων, η λεπτότητα και η ακρίβεια που απαιτείται, το καθιστούν αναγκαίο εφόδιο σε όλους εκείνους που θέλουν έναν έγκριτο οδηγό στις δύσκολες ερμηνευτικές τους αμφιβολίες. Η έννοια των λέξεων αποτελεί αδιάβλητο στοιχείο ανά τους αιώνες, όταν μάλιστα ο ρόλος εκατοντάδων από αυτές έχει καταστεί διττός, όταν η μορφολογία τους παραμένει ίδια και διαφοροποιείται μόνο η εννοιολογικής τους εξήγηση.

Σε αυτό το χαρακτηριστικό έγκειται η πρωτοτυπία του λεξικού στην εθνική και διεθνή βιβλιογραφία καθώς και η αντικειμενική αξία της συλλεκτικότητας του.

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

-Δέσποινα Βανδή

Είναι ευτυχισμένη και δεν το κρύβει!

Η ελληνίδα σταρ φωτογραφίζεται στα παρασκήνια του «Chart show» και αποκαλύπτει τα συναισθήματά της.

Πάσχα στο Πήλιο με τον Βασίλη Μπισμπίκη.

-AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Διονύσης Παπανδρέου και Ιφιγένεια Τζόλα

Η «Γη της Ελιάς» και η αγάπη του κόσμου.

-Ντάνιελ Νούρκα

Ο πρωταγωνιστής της σειράς «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» εξομολογείται.

-Ελένη Πετρουλάκη

«Εχω διαλέξει τον δύσκολο δρόμο».

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Μοναστήρια της Μικράς Ασίας»: €0,80 & «Λεξικό ομοίων λέξεων»: €1,10)
Ακολουθήστε το στο Google News