Θεωρητικά, το να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά τον καφέ για να καταπολεμήσετε τους λεκέδες και να απαλλαγείτε από τυχόν δυσοσμίες φαίνεται λογικό. Όμως, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα γιατί μπορεί να βλάψει τα δόντια σας.

Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ

«Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, με τον καφέ να συγκαταλέγεται σε αυτά, μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών σας», εξηγούν οι ειδικοί. «Το να κάνετε οτιδήποτε με τα δόντια σας αμέσως μετά, όπως βούρτσισμα ή χρήση οδοντικού νήματος ενώ το σμάλτο είναι μαλακό μπορεί να καταστρέψει τα δόντια, να προκαλέσει ευαισθησία ή να αναπτύξει αδύναμα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα».

Αυτό ισχύει μόνο για το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως αφού καταναλώσετε τον καφέ σας. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας, αρκεί να περιμένετε τουλάχιστον τριάντα λεπτά έως και μία ώρα μετά την τελευταία κούπα καφέ. «Μετά το όριο των 30 λεπτών, το σμάλτο σας έχει ξανασκληρυνθεί και δεν θα αφαιρεθεί με το βούρτσισμα» μας λένε οι ειδικοί.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για βούρτσισμα;

Αν ακόμη και αυτό πρόκειται για μεγάλο διάστημα για εσάς, οι ειδικοί προτείνουν να ξεπλύνετε το στόμα σας με λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να ανανεώσετε την αναπνοή σας. Προτείνει επίσης να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια αυτών των 30 λεπτών μετά την κατανάλωση καφέ για να αυξήσετε τη ροή του σάλιου στο στόμα και να ξεπλύνετε το οξύ.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η ιδανική ώρα για να βουρτσίσετε τα δόντια σας είναι αφού ξυπνήσετε και πριν πιείτε τον πρωινό σας καφέ. Ο λόγος; Ο καφές μπορεί να «λερώσει» την συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια σας, σκουραίνοντάς τα. Το βούρτσισμα πριν πιείτε καφέ βοηθά να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.