Από εναλλαγές διάθεσης και κράμπες μέχρι ενεργειακές «εκρήξεις» και λιγούρες, γνωρίζουμε ότι το σώμα μας αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου μας – και το δέρμα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανάλογα με την εποχή του μήνα, μπορεί να εμφανίσετε λιπαρό δέρμα, ξηρό δέρμα, εξάρσεις ακμής ή φυσική λάμψη.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τη σχέση μεταξύ του δέρματος και των ορμονών, καθώς και τρόπους για να βελτιστοποιήσετε την skincare ρουτίνα σας ώστε να ανταποκρίνεται στις φυσικές αλλαγές του σώματός σας.

Από το ξηρό δέρμα της περιόδου μέχρι το λείο δέρμα της ωορρηξίας

Περιποίηση δέρματος περιόδου

Ο κύκλος σας ξεκινά στην αρχή της περιόδου σας. Σε αυτό το σημείο, το δέρμα τείνει να είναι ξηρό, καθώς τα επίπεδα και των δύο ορμονών του φύλου, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, είναι χαμηλά. Αυτή είναι μια καλή περίοδος για αυτοφροντίδα: χρησιμοποιήστε απαλά προϊόντα για το δέρμα και πιο κρεμώδεις ενυδατικές κρέμες που θα βοηθήσουν να γεμίσει και να ενυδατωθεί το ξηρό δέρμα.

Το δέρμα είναι πιο δυνατό μετά την περίοδό σας

Καθώς η περίοδός σας τελειώνει, το σώμα σας αρχίζει να παράγει πάλι οιστρογόνα. Αυτά «γεμίζουν» το δέρμα και προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντάς το να φαίνεται δυνατό και υγιές. Συνήθως είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στον πόνο σε αυτό το στάδιο του κύκλου μας, επομένως είναι καλή στιγμή για να κάνετε αποτρίχωση αν είναι μέρος της ρουτίνας σας.

Λαμπερό δέρμα ωορρηξίας

Μπορεί να αισθάνεστε σε κορυφαία φόρμα κατά τη διάρκεια του γόνιμου «παραθύρου». Εκτός από την υπέροχη αίσθηση, το δέρμα σας είναι πιθανό να φαίνεται πιο δυνατό και υγιές, καθώς τα επίπεδα κολλαγόνου παραμένουν υψηλά. Ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να λάμπουν, άλλες μπορεί να εμφανίσουν κάποια σπυράκια σε αυτή τη φάση, καθώς το δέρμα έχει τάση για λιπαρότητα. Απολαύστε τη φυσική λάμψη και διατηρήστε το πρόσωπό σας καθαρό για να αποφύγετε τα πρόωρα ξεσπάσματα.

Ορμόνες και λιπαρό δέρμα

Μετά την ωορρηξία, το σώμα σας αρχίζει να παράγει την ορμόνη προγεστερόνη. Αυτή προκαλεί μερικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Η προγεστερόνη προκαλεί επίσης την παραγωγή σμήγματος – μιας παχύρρευστης λιπαρής ουσίας που δρα ως φυσικό λιπαντικό του δέρματος. Το σμήγμα μπορεί να κάνει τους πόρους μας να φράξουν και να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης. Καθαρίζετε τακτικά το δέρμα σας και απαλλαχθείτε από τυχόν περιττή λιπαρότητα με την αγαπημένη σας μάσκα προσώπου.

PMS: το δέρμα είναι πρησμένο

Η κατακράτηση νερού πριν από την περίοδό σας είναι αρκετά συνηθισμένη. Για πολλές από εμάς, το δέρμα μας φαίνεται πιο πρησμένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι λιγούρες που συνοδεύουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι τείνουμε να επιδοθούμε σε λιγότερο υγιεινές επιλογές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην επιδερμίδα μας. Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας και να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό.