Οι μεγάλοι μύθοι των Αρχαίων Ελλήνων ξεδιπλώνονται στα ΝΕΑ: Η best seller σειρά, που σάρωσε στην Ιταλία. Γραμμένη με απλό και πρωτότυπο τρόπο.

ΖΕΥΣ, ΑΘΗΝΑ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ.

Ο κόσμος των θεών, αλλά και των ηρώων. Οι περιπέτειες, τα πάθη αλλά και τα παθήματά τους.

Αυτή την εβδομάδα:

«Αθηνά, Η ανίκητη θεά»

Η δράση, τα πάθη και οι περιπέτειες της.

Η πρώτη τη τάξει κόρη του Δία, ο οποίος τη γεννά χωρίς τη διαμεσολάβηση μητέρας. Ελεύθερη, ανεξάρτητη, αδέσμευτη. Θεά πολεμίστρια, φέρει κράνος, δόρυ και ασπίδα.

Δεν είναι βέβαιο αν έδωσε η θεά το όνομά της στην πόλη της Αθήνας, ή το αντίστροφο, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι παρ’ότι ο σπουδαιότερος ναός της βρισκόταν στην Αθήνα, λατρευόταν σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο και σε αυτήν αφιερώνονταν ιερά σε κάθε τόπο.

Ενα μοναδικό έργο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μαζί

Τα ΝΕΑ συνεχίζουν τη διαδρομή στους Βυζαντινούς Ναούς και τα Μοναστήρια, ανά τη χώρα.

Αυτή την εβδομάδα Βυζαντινή Βέροια και Παναγία Σουμελά Βερμίου.

Η ιστορική Μονή Παναγία Σουµελά στο Βέρµιο.

Μια ειδική έκδοση για ό,τι σηματοδοτεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ποντιακού Ελληνισμού.

Η αναβίωση της ομώνυμης μονής της Τραπεζούντας.

Η εικόνα της Παναγίας, ο Τίμιος Σταυρός και όλα τα ιερά κειμήλια που διασώθηκαν από την Καταστροφή του ’22 και μεταφέρθηκαν από την ιστορική μονή του Πόντου.

Με τη σφραγίδα των εκδόσεων «Μίλητος».

Ο βυζαντινός πλούτος των ναών της πόλης της Βέροιας, αλλά και η ιστορική Μονή Παναγία Σουµελά στο Βέρµιο.

Η ανέγερση αναβίωσε την ομώνυμη ιστορική μονή και αποτέλεσε τη συνέχειά της ύστερα από την έντονη επιθυμία των προσφύγων Ποντίων.

Η Βέροια είναι κτισµένη στους πρόποδες του Βερµίου και περιτριγυρισµένη από τις πλαγιές των Πιερίων Ορέων και τον Αλιάκµονα ποταµό. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον συναντιέται µε τη µυθολογία, την ιστορία, την τέχνη συνθέτοντας τον ζωντανό πολιτισµό της Βέροιας. Η πλούσια και µακραίωνη ιστορία της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής απλώνεται από τα Μνηµεία Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, στις Αιγές και στη Βεργίνα µέχρι το «Βήµα του Αποστόλου Παύλου» εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε το φως του Ευαγγελίου στα πρώτα βήµατα του χριστιανισµού.

Ο βυζαντινός πολιτισµός έχει εξέχουσα θέση στη Βέροια καθώς υπήρξε από τα σηµαντικότερα κέντρα του Βυζαντίου στη Μακεδονία κάτι που αναδεικνύεται από τον εντυπωσιακό αριθµό βυζαντινών και µεταβυζαντινών ναών που βρίσκονται στην πόλη. Οι πολυάριθµες εκκλησίες εντός του πολεοδοµικού ιστού της πόλης δικαιολογούν τον χαρακτηρισµό της ως «Μικρή Ιερουσαλήµ». Οι εκκλησίες αυτές ήταν άλλες ενοριακές και άλλες ιδιωτικές ευκατάστατων οικογενειών. Οι περισσότεροι ναοί έχουν απλή και απέριττη µορφή ενώ στο εσωτερικό τους κοσµούνται µε περίτεχνα ζωγραφικά και γλυπτά έργα και ξυλόγλυπτες παραστάσεις. Aλλοι ναοί κοσµούνται και εξωτερικά µε εξαίσιες τοιχογραφίες όπως οι ναοί των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, του Αγίου Σάββα που διαθέτουν εντυπωσιακό κεραµοπλαστικό διάκοσµο. Aλλοι ναοί κατασκευάστηκαν πάνω σε παλαιοχριστιανικούς ναούς χρησιµοποιώντας υλικά από αυτούς ή κτίζονταν στα ερείπιά τους όπως οι Ναοί της Αγίας Aννας, του Αγίου Παταπίου και της Υπαπαντής.

Στην παρούσα έκδοση θα ανακαλύψουµε όχι µόνο τον βυζαντινό πλούτο των ναών της πόλης της Βέροιας, αλλά και την ιστορική Μονή Παναγία Σουµελά στο Βέρµιο καθώς, αν και νεότερο θρησκευτικό ίδρυµα, η ιστορία της µας φέρνει κοντά στην Αυτοκρατορία των Μεγαλοκοµνηνών της Τραπεζούντας και στον ποντιακό χριστιανικό Ελληνισµό, σε µια προσπάθεια να κρατήσουµε αυτά τα µοναδικά µνηµεία της ορθοδοξίας και της ιστορίας µέσα από την πίστη, τη γνώση, τη µνήµη και τη συγκίνηση που µας προκαλούν.

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

-Λάουρα Νάργες & Χρήστος Σαντικάι

«Νιώθαμε από την αρχή ότι θα κάνουμε αγοράκι».

Πώς από φίλοι έγιναν ζευγάρι, οι δύσκολοι μήνες, ο γιος που έρχεται και τα σχέδια γάμου.

-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βασίλης Μίχας

Ο νέος πρωταγωνιστής στη Γη της Ελιάς μιλάει για όλα.

-Βασίλισσα Ελισάβετ

Οσα έκλεψαν την παράσταση στο πλατινένιο ιωβηλαίο.

-Γιάννης Αντετοκούμπο

Στη Μύκονο με την οικογένειά του

-Ελιάννα Χρυσικοπούλου

«Η Ελένη Μενεγάκη με έχει διδάξει υπομονή και αντοχή».

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Αθηνά, Η ανίκητη θεά»: €1,00 & «​Βυζαντινοί Βέροια & Παναγία Σουμελά Βερμίου»: €0,90)