Είτε αθλείστε είτε όχι, είναι σίγουρο ότι έχετε -τουλάχιστον- ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Άνετα κι ευκολοφόρετα, μπορούν να σας συνοδεύσουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη δουλειά και στα ρεπό… Και μιας και είμαστε στο καλοκαίρι, ένα ζευγάρι λευκά αθλητικά παπούτσια είναι must για την γκαρνταρόμπα σας.

Αλλά όσο συχνότερα τα φοράτε τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσετε να παρατηρείτε λεκέδες, βρωμιές και… κακοσμία. Και η συχνή χρήση τους θα σας φέρει αναπόφευκτα έτσι αντιμέτωπους με ένα θεμελιώδες ερώτημα: «Μπορώ να πλύνω τα αθλητικά μου παπούτσια στο πλυντήριο;».

 

Συμβουλές για να πλένετε τα αθλητικά σας παπούτσια βήμα προς βήμα

Αν και οι κατασκευαστές δεν συνιστούν να πλένετε συχνά τα αθλητικά σας παπούτσια στο πλυντήριο, καλό είναι να ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές όταν το κάνετε:

  • Αφαιρέστε τα κορδόνια και τους πάτους αν είναι δυνατόν. Αυτό θα αποτρέψει αυτά τα μέρη από το να χαλαρώσουν ή να μπλέξουν στο πλύσιμο.
  • Προσπαθήστε να απομακρύνετε την ενσωματωμένη βρωμιά. Αφήστε μόνο τη βρωμιά που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς από τα παπούτσια, κάνοντας το πλύσιμο όσο το δυνατόν πιο εύκολο.
  • Βάλτε τα παπούτσια σας σε μια ειδική τσάντα για το πλύσιμο ευαίσθητων αντικειμένων (αν δεν έχετε μια τέτοια τσάντα, χρησιμοποιείστε μια παλιά μαξιλαροθήκη που κουμπώνει).
  • Επιλέξτε ένα σύντομο πρόγραμμα πλύσης χωρίς στύψιμο. Όσο λιγότερο χρόνο βρίσκονται τα παπούτσια στο πλυντήριο τόσο λιγότερο χρόνο θα εκτεθούν σε πιθανά χτυπήματα ή υπερβολικό νερό, που μπορεί να τα καταστρέψουν.
  • Χρησιμοποιήστε μια μέτρια θερμοκρασία (30-40 βαθμοί – εκτός αν ο κατασκευαστής ορίζει διαφορετικά) και προσθέστε ένα απορρυπαντικό με απολυμαντικό παράγοντα. Το απολυμαντικό είναι απαραίτητο στο πλύσιμο των παπουτσιών για την εξουδετέρωση ιών και βακτηρίων – όπως με οποιοδήποτε ρούχο πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν εντελώς. Ιδανικά σε εξωτερικό χώρο, αλλά όχι σε απευθείας έκθεση στον ήλιο αν δεν θέλετε τα αθλητικά σας παπούτσια να χάσουν στο σχήμα τους.

Σας συνιστούμε να πλένετε τα κορδόνια με την μπουγάδα σας ή αν θέλετε να το κάνετε με τα αθλητικά παπούτσια, καλύτερα να τα βάλετε σε άλλη τσάντα.

Οι πάτοι πλένονται πάντα καλύτερα στο χέρι για να μην χάσουν το σχήμα τους και αχρηστευθούν.

 

Εάν τα αθλητικά σας παπούτσια δεν πλένονται, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 Αφαιρέστε τα υπολείμματα βρωμιάς και καθαρίστε το εξωτερικό με ένα υγρό πανί.

  • Αφαιρέστε τους πάτους. Πλύντε τους στο χέρι (όπως και τα παπούτσια) και αφήστε τους να στεγνώσουν στον αέρα.
  • Μόλις στεγνώσουν, ψεκάστε τους με απολυμαντικό παπουτσιών για να αφαιρέσετε τα βακτήρια και τις μυρωδιές.
  • Ψεκάστε επίσης το εσωτερικό του παπουτσιού πριν αντικαταστήσετε τους πάτους.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πλύσιμο των αθλητικών σας παπουτσιών στο πλυντήριο, σας συνιστούμε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές βήμα προς βήμα για να μην τα καταστρέψετε. Να θυμάστε ότι πριν αποθηκεύσετε και τακτοποιήσετε τα παπούτσια σας, πρέπει να είναι καθαρά και απολυμασμένα. Έτσι θα μειώσετε την πιθανότητα να έρθει το δέρμα σας σε επαφή με μικροοργανισμούς και βρωμιά από το δρόμο.