Σίγουρα γνωρίζετε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει για το δέρμα σας η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία – ειδικά το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και στο νεσεσέρ σας έχετε πάντα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 25 (ανάλογα και με τον τύπο του δέρματός σας). Μπορείτε, ωστόσο, να πείτε με την ίδια σιγουριά ότι ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε και να το αποθηκεύσετε σωστά;

Για να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας παρέχει την προστασία που αναγράφει η ετικέτα του, ακολουθείστε τις οδηγίες του FDA:

Πώς αποθηκεύουμε το αντηλιακό;

Για να διατηρήσετε το αντηλιακό σας σε καλή κατάσταση μην το αφήνετε στον ήλιο. Προστατεύστε τη συσκευασία του μέσα σε μια πετσέτα ή στη σκιά.

Μπορείτε επίσης να βάλετε το αντηλιακό στο ψυγείο όταν είστε για πολλή ώρα στον ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να αναγράφουν: «Προστατέψτε το προϊόν από την υπερβολική θερμότητα».

Έχει το αντηλιακό ημερομηνία λήξης;

Όλα τα αντηλιακά πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης. Αν το δικό σας δεν έχει ημερομηνία λήξης θα πρέπει να θεωρείται ληγμένο 3 χρόνια μετά την αγορά του.

Για να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σάς παρέχει την προστασία που αναγράφει η ετικέτα του, μην το χρησιμοποιείτε αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του (αν υπάρχει) ή αν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημερομηνία που το χρησιμοποιήσατε για πρώτη φορά. Τα αντηλιακά που έχουν λήξει θα πρέπει να πετάγονται στα σκουπίδια, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι παραμένουν ασφαλή και πλήρως αποτελεσματικά.

Προσοχή! Δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά

Ο FDA επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά καθώς όλα τείνουν να φεύγουν από το σώμα. Όσα φέρουν την ένδειξη «αδιάβροχο» στην πραγματικότητα απλώς έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο νερό, στην άμμο και στον ιδρώτα από τα υπόλοιπα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία οφείλουν να αναγράφονται εμφανώς στη συσκευασία.

Πώς εφαρμόζουμε σωστά το αντηλιακό

Ο FDA συνιστά:

  • Βάλτε αντηλιακό 15 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο
  • Χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα ώστε να καλύψει όλο το σώμα και το πρόσωπο (αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα). Ένας ενήλικας και ένα παιδί χρειάζονται δύο με τρία κουτάλια της σούπας για να καλύψουν ομοιόμορφα το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.
  • Γνωρίστε το δέρμα σας. Οι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι συνήθως απορροφούν περισσότεροι ακτινοβολία από τους σκουρόχρωμους.
  • Επαναλάβετε τη χρήση κάθε δύο ώρες.
  • Σημεία που συνήθως ξεχνάμε να βάλουμε αντηλιακό: αυτιά, μύτη, χείλη, στο πίσω μέρος του λαιμού, στα χέρια, το πάνω μέρος στις πατούσες, στο κεφάλι (συνήθως γι’ αυτούς που έχουν λίγα ή καθόλου μαλλιά).