Τα νέα tattoo είναι συναρπαστικά. Αλλά αν βγείτε στον ήλιο πολύ γρήγορα αφού τα «χτυπήσετε», μπορεί να καταλήξετε να καταστρέψετε την ομορφιά του σχεδίου. Ακόμη και ένα κρυφό τατουάζ είναι επιρρεπές σε βλάβες από τον ήλιο, επομένως είναι απαραίτητο να κάνετε την έρευνά σας για το πώς να φροντίσετε καλύτερα το νέο σας απόκτημα.

Με ποιο τρόπο ο ήλιος βλάπτει τα tattoos

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα, ουλές ή εξάπλωση του χρώματος, ειδικά τους πρώτους μήνες. Ευτυχώς, η προστασία του τατουάζ σας δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

Αυτές είναι οι καλύτερες συμβουλές από ειδικούς για την προστασία τόσο των νέων όσο και των παλαιών tattoos από τον ήλιο:

Φοράτε αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι η νούμερο ένα μορφή προστασίας για το τατουάζ σας. Η εφαρμογή αντηλιακού θα βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, των ρυτίδων, των κηλίδων του δέρματος και άλλων βλαβών που προκαλούνται από το δέρμα. Οποιοδήποτε αντηλιακό είναι καλύτερο από το μη αντηλιακό όταν πρόκειται να βγείτε στον ήλιο, αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες θα προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος χωρίς άρωμα, με SPF 30-50 (προσπαθήστε να μένετε σε φυσικά συστατικά αν είναι δυνατόν),

Tip: Το αντηλιακό ΔΕΝ ενδείκνυται αν το δέρμα σας δεν έχει επουλωθεί. Στην περίπτωση αυτή, καλύψτε το με έναν επίδεσμο ή με χαλαρά ρούχα, αν έχετε σκοπό να βγείτε στον ήλιο.

Καλυφθείτε

Η δεύτερη καλύτερη επιλογή για αντηλιακή προστασία είναι να κρατήσετε το νέο σας tattoo μακριά από τον ήλιο. Τουλάχιστον, βεβαιωθείτε ότι δεν εκθέτετε ένα νέο τατουάζ στο άμεσο ηλιακό φως για τον πρώτο μήνα που θα το κάνετε – ειδικά τις δύο πρώτες εβδομάδες. Αλλά, το να κρατάτε το τατουάζ σας μακριά από τον ήλιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε μέσα όλη μέρα. Διατηρήστε τα ζωηρά χρώματα και το σχέδιο του τατουάζ σας, φορώντας πάντα τουλάχιστον ένα ύφασμα ενώ είστε στον ήλιο.

Tip: Μπορεί να είναι ελαφρύ, αρκεί να καλύπτει πλήρως το σχέδιο του τατουάζ.

Κάντε το τατουάζ σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποτρέψετε τη ζημιά από τον ήλιο στο tattoo σας είναι να εξετάσετε ποια εποχή του χρόνου θα το «χτυπήσετε». Κάνοντας το τατουάζ  σας το χειμώνα θα μειώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο, καθώς ο ψυχρός καιρός σημαίνει περισσότερα ρούχα άρα και κάλυψη. Ωστόσο, η χειμερινή περίοδος σημαίνει και ξηροδερμία. Εάν το δέρμα σας τείνει να παρουσιάζει ξηροδερμία, φαγούρα και να ξεφλουδίζει κατά τους πιο κρύους μήνες, προστατεύστε το με ενυδατικές λοσιόν.

Tip: Προτιμήστε τις ενυδατικές φόρμουλες, χωρίς άρωμα. Ή, δοκιμάστε μία ειδική κρέμα για τατουάζ.

Ενυδατωθείτε συχνά, μέσα κι έξω

Είναι σημαντικό επίσης να ενυδατώνεστε συχνά και να πίνετε νερό κάθε μέρα για να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό, ώστε να μπορεί να προστατευτεί από εξωτερικές βλάβες και να διατηρήσει το φυσικό φράγμα υγρασίας του.

Tip: Παραλείψτε τα μακρά, ζεστά ντους τα οποία μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα φυσικά του έλαια και να οδηγήσουν σε ξηρό δέρμα. Αντ’ αυτού επιλέξτε ένα πιο σύντομο ντους (πέντε λεπτά το πολύ) με χλιαρό νερό.

Ελέγξτε το δέρμα σας

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε αν εκθέσετε το τατουάζ σας στον ήλιο είναι να ελέγξετε το δέρμα σας για τυχόν ορατά σημάδια βλάβης. Εκτός από τον τακτικό επιτόπιο έλεγχο για τυχόν προσθήκες ή αλλαγές κρεατοελιών, είναι να επαναλάβετε το tattoo σας για να βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο δεν έχει παραμορφωθεί σημαντικά.

Tip: Αν παρατηρήσετε το δέρμα σας να ξεφλουδίζει στο σημείο του τατουάζ, παρά τα μέτρα που λάβατε για το προστατέψετε, φροντίστε να καλέσετε το γιατρό σας.

Και αν θέλετε να κάνετε τατουάζ ενώ βρίσκεστε στις διακοπές; Απλώς περιμένετε μέχρι το δεύτερο μισό του ταξιδιού σας, ώστε να μπορείτε ακόμα να διασκεδάζετε στον ήλιο και να ανησυχείτε για τη μετέπειτα φροντίδα μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.