Πιστεύετε ότι συνεργάζεστε με έναν νταή; Νιώθετε τακτικά φόβο και φοβάστε να εργαστείτε κοντά σε έναν συγκεκριμένο συνάδελφο; Σας φωνάζουν επανειλημμένα, σας προσβάλλουν και σας απογοητεύουν στη δουλειά; Ένας συνάδελφος σας διακόπτει στις συναντήσεις, σας επικρίνει ή παίρνει τα εύσημα για τη δική σας δουλειά; Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το πιθανότερο είναι ότι είστε έχετε πέσει θύμα mobbing στη δουλειά ή αλλιώς δέχεστε bullying στον εργασιακό σας χώρο.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν νταή

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε έναν νταή και να αλλάξετε τη συμπεριφορά του αν είστε πρόθυμοι να δείξετε θάρρος. Εάν κάνετε τον εαυτό σας εύκολο στόχο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον ενθαρρύνετε. Εάν ανέχεστε τη συμπεριφορά του, εκπαιδεύετε τον νταή να συνεχίσει τις κατακριτέες ενέργειες.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πέντε αποτελεσματικές πρακτικές για να αντιμετωπίσετε το mobbing:

 #1 Θέστε όρια σε αυτά που θα ανεχτείτε από έναν νταή

Αφού βάλετε το όριο στο μυαλό σας, εξασκήστε το δικαίωμά σας να πείτε στον νταή να σταματήσει τη συμπεριφορά. Μπορεί να θέλετε να επαναλάβετε αυτά τα βήματα με έναν φίλο, ώστε να ανταποκρίνεστε πιο άνετα όταν ο νταής επιτίθεται.

  • Περιγράψτε τη συμπεριφορά που βλέπετε να εκδηλώνει ο νταής χωρίς να σχολιάζετε – απλώς περιγράψτε αυτό που βλέπετε.
  • Πείτε στον νταή πώς ακριβώς η συμπεριφορά του έχει αντίκτυπο στη δουλειά σας.
  • Πείτε στον νταή ποια συμπεριφορά δεν θα ανεχτείτε στο μέλλον.
  • Επιμείνετε στη δήλωσή σας και αν ο νταής παραβιάζει τον χώρο σας, προχωρήστε σε αντιπαράθεση.

 #2 Αντιμετωπίστε τον νταή με τη δική τους συμπεριφορά

Το να αντιμετωπίσεις έναν νταή είναι τρομακτικό και δύσκολο. Αλλά, οι νταήδες είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν βρίσκονται σε στέρεο έδαφος. Την επόμενη φορά που θα βρίσει ή θα απειλήσει, επισημάνετε τη συμπεριφορά και φύγετε από το δωμάτιο (ή τερματίστε την κλήση).

Εάν είστε σε ένα meeting και ενώ μιλάτε σας διακόπτει και σας ασκεί κριτική, ρωτήστε τον τι προτείνει εκείνος να γίνει, αντί να απαντήσετε στις προσβολές. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ζητήστε του να φύγει από το meeting μέχρι να ολοκληρώσετε τη συζήτησή σας. Εάν αρνηθεί, τερματίστε τη συνάντηση και προγραμματίστε ξανά τη συνάντηση χωρίς αυτόν.

 #3 Τεκμηριώστε τις ενέργειες του νταή

Κάθε φορά που βιώνετε mobbing καταγράψτε την ημερομηνία, την ώρα και τις λεπτομέρειες του περιστατικού. Σημειώστε αν κάποιος άλλος υπάλληλος ήταν μάρτυρας του συμβάντος. Εάν τελικά ζητήσετε βοήθεια από το HR, η τεκμηρίωση του περιστατικού θα παράσχει στο HR τις πληροφορίες που χρειάζονται για να εργαστούν για λογαριασμό σας. Ο νταής δεν πληγώνει απλώς τα συναισθήματά σας – σαμποτάρει την επιτυχία της επιχείρησης.

Εάν το bullying εμφανίζεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου ή αλληλογραφία, διατηρήστε ένα έντυπο αντίγραφο της διαδρομής των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των κειμένων και καταχωρήστε τα σε έναν φάκελο στον υπολογιστή σας. Εάν αποφασίσετε να ασκήσετε κατηγορίες στο μέλλον, πρέπει να έχετε μάρτυρες και χρονολογημένα έγγραφα.

#4 Οι συνάδελφοί σας είναι επίσης στόχοι του νταή

Σημειώστε αν ο νταής έχει την ίδια συμπεριφορά με τους συναδέλφους σας. Ζητήστε από τους συναδέλφους σας να τεκμηριώσουν τη συμπεριφορά του νταή και τυχόν σκηνές που γίνονται μάρτυρες όταν ο νταής στοχεύει οποιονδήποτε συνάδελφο. Εάν πέντε από εσάς βιώσετε και τεκμηριώσετε τον εκφοβισμό, τότε δημιουργείτε μια υπόθεση στην οποία το HR μπορεί να αναλάβει δράση σε σταθερό έδαφος.

Αλλά μην αποκλείετε την πιθανότητα μήνυσης, ειδικά αν η απασχόλησή σας τερματιστεί ή απειληθεί από τον νταή.

#5 Μιλήστε στο διευθυντή σας και στο HR για τη συμπεριφορά του νταή

Εάν τα προαναφερόμενα δεν λειτουργούν, ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια. Πηγαίνετε στο HR ή στον διευθυντή σας με τα αποδεικτικά στοιχεία σας, ειδικά τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον αντίκτυπο του νταή στην επιχείρηση και υποβάλετε μια επίσημη καταγγελία. Ελπίστε για την καλύτερη λύση, αλλά να είστε επίσης έτοιμοι να εξερευνήσετε άλλες επιλογές, ώστε να έχετε λιγότερη επαφή με τον νταή. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να βρείτε μια νέα δουλειά.

Μπορεί να μην μάθετε ποτέ τι έκανε το HR για τον νταή. Το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα του/της αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Ωστόσο, μπορείτε να αξιολογήσετε τον αντίκτυπο των ενεργειών του ανθρώπινου δυναμικού και της διοίκησης από το πώς σας αντιμετωπίζει τώρα ο νταής, αφού προφανώς έχουν κάνει μια παρέμβαση.