Το μπρονζέ, εξωτικό μαύρισμα δίνει λάμψη, καλύπτει τις ατέλειες και δείχνει πιο όμορφη τη σιλουέτα. Γι’ αυτό συνήθως αποσπά σχόλια θαυμασμού. Ετσι στην αρχή του καλοκαιριού είναι η αλήθεια όλες θέλουμε να αποκτήσουμε γρήγορα ένα τέτοιο αποτέλεσμα κάνοντας ηλιοθεραπεία. Όμως το πιο ωραίο μαύρισμα είναι εκείνο που δε βάζει σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας. Κι εκείνο που δεν προκαλεί πρόωρη φωτογήρανση. Ευτυχώς στο δίλημμα «προστασία ή μαύρισμα» δε χρειάζεται να επιλέξουμε ένα από τα δυο, χάρη στα παρακάτω tips και τις κατάλληλες αντηλιακές συνθέσεις.

Πόση ηλιοθεραπεία

Ανεξάρτητα από αυτό που πιστεύεται, το αντηλιακό δεν είναι εχθρός του μαυρίσματος.  Αντίθετα, πολλές συνθέσεις εκτός από προστασία βοηθούν στην ενεργοποίηση της μελανίνης για να επιταχύνουν το χρώμα. Τις πρώτες φορές που κάνουμε ηλιοθεραπεία χρησιμοποιούμε έναν δείκτη υψηλό (SPF30-50) και δεν εκτιθόμαστε απευθείας στον ήλιο πάνω από 10-15 λεπτά, τις ώρες 10.00 – 16.00 μ.μ.  Στη συνέχεια  αφού αποκτήσουμε ένα χρώμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας.

Τι να θυμόμαστε:

– Η απότομη έκθεση στον ήλιο χωρίς υψηλή προστασία εγκυμονεί κοκκινίλες, ερεθισμούς και εγκαύματα.

– Οσο πιο γρήγορα μαυρίζουμε τόσο πιο γρήγορα ξεφλουδίζουμε και ξεθωριάζει το χρώμα  μας.

Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας

Για να διατηρούν την υγρασία τα κύτταρά μας και κατ’ επέκτασιν το δέρμα μας, πίνουμε άφθονο νερό και υγρά όσο είμαστε στην παραλία.

Τι να θυμόμαστε:

Ωραία τα κοκτέιλ αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ, γιατί αφυδατώνει το δέρμα.

Βάζουμε αντηλιακό ακόμα και όταν είμαστε στη σκιά

Και κάτω από την ομπρέλα κινδυνεύουμε να πάθουμε έγκαυμα και μάλιστα το πιο ύπουλο. Γιατί ενώ θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς, η υπεριώδης ακτινοβολία και οι αντανακλάσεις του ήλιου στην άμμο και τη θάλασσα προκαλούν σημαντικές βλάβες.

Τι να θυμόμαστε:

– Το αντηλιακό φίλτρο θέλει χρόνο για να δράσει. Ετσι εφαρμόζουμε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι.

– Σε περίπτωση που λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή ρωτάμε τον γιατρό αν προκαλεί φωτοευαισθησία. Αν ναι, αποφεύγουμε τον ήλιο, ανεξάρτητα από την ώρα, για να μην εμφανιστούν τυχόν αλλεργίες, δυσχρωμίες ή άλλες παρενέργειες.

Παρατείνουμε το χρώμα

Είναι σημαντικό να διατηρούμε υγιή και ενυδατωμένη την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος που έχει μαυρίσει. Προτιμάμε τις after sun συνθέσεις γιατί είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν ανάπλαση στην επιδερμίδα και να παρατείνουν το φυσικό μαύρισμα.

Τι να θυμόμαστε

Απλώνουμε το after sun μετά το ντους, όταν το δέρμα μας είναι προετοιμασμένο να απορροφήσει σε βάθος όλες τις ωφέλιμες ουσίες της σύνθεσης.