Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τις παρορμητικές αγορές, τότε μπορεί να θέλετε να παραλείψετε τον καφέ πριν τα ψώνια σας. Σε διεθνή μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του University of South Florida (USF) διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη επηρεάζει το τι αγοράζετε και το ποσό που ξοδεύετε όταν ψωνίζετε.

Πίνετε καφέ πριν τα ψώνια; Ξοδεύετε περισσότερα

Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε τρία πειράματα σε καταστήματα λιανικής. Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marketing, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν έναν δωρεάν καφέ πριν τα ψώνια τους ξόδευαν περίπου 50% περισσότερα χρήματα και αγόραζαν σχεδόν 30% περισσότερα συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ντεκαφεϊνέ (χωρίς καφεΐνη) ή νερό.

«Η καφεΐνη , ως ισχυρό διεγερτικό, απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, η οποία διεγείρει το μυαλό και το σώμα. Αυτό οδηγεί σε μια υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την παρορμητικότητα και μειώνει τον αυτοέλεγχο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ως αποτέλεσμα, η πρόσληψη καφεΐνης οδηγεί σε παρορμητικότητα αγορών όσον αφορά τον υψηλότερο αριθμό αγορών και τη μεγαλύτερη δαπάνη».

Η καφεΐνη επηρεάζει τις αγορές σας

Κατά την είσοδό τους σε πολυκαταστήματα, σε περισσότερους από 300 συμμετέχοντες στην μελέτη προσφέρθηκε καφές που περιείχε περίπου 100 mg καφεΐνης, ντεκαφεϊνέ και νερό. Στη συνέχεια μοιράστηκαν τις αποδείξεις τους με τους ερευνητές καθώς έβγαιναν από τα καταστήματα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει καφεΐνη αγόραζαν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων και ξόδευαν περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με εκείνα που είχαν πάρει ντεκαφεϊνέ ή νερό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη επηρέασε επίσης το είδος των αντικειμένων που αγόραζαν. Όσοι έπιναν καφέ με καφεΐνη αγόραζαν περισσότερα μη απαραίτητα από τους άλλους αγοραστές, όπως αρωματικά κεριά. Ωστόσο, υπήρχε μια ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τις χρηστικές αγορές, όπως μαγειρικά σκεύη.

Οι ερευνητές οργάνωσαν και ένα τέταρτο πείραμα και έλαβαν παρόμοια αποτελέσματα, αυτή τη φορά σχετικά με τις διαδικτυακές αγορές. Όσοι κατανάλωναν καφεΐνη διάλεξαν περισσότερα αντικείμενα που θεωρούνταν παρορμητικές αγορές, όπως ένα μασάζ, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν πιο πρακτικά είδη, όπως ένα σημειωματάριο.