Η παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη, χωρίς να συνιστά αυτή την στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για τη δημόσια υγεία, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ», δηλώνει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.000 κρούσματα εκτός Αφρικής

Μέχρις στιγμής, εκτός Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, έχουν καταγραφεί από τον Μάιο περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε περισσότερες από 40 χώρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Αυτά αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Η ιογενής ασθένεια που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και δερματικά είναι ενδημική σε κάποιες περιοχές της Αφρικής. Στην ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 ύποπτα κρούσματα από την αρχή του 2022, από τα οποία τα 66 ήταν μοιραία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Όταν μια ασθένεια επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν αποτελεί έκτακτη ανάγκη. Γίνεται έκτακτη ανάγκη μόνο όταν επηρεάζονται οι ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο καθηγητής Εμάνουελ Νακούνε, εκτελών χρέη διευθυντή στο Ινσιττούτο Παστέρ στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας πειραματικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων.