Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και γνωρίζουμε πλέον πόσο απαραίτητο είναι το αντηλιακό για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, ίσως ακόμα να δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε στο κατάλληλο για εμάς. Ανάμεσα σε μία πληθώρα από μάρκες, υφές, τεχνολογίες, αριθμούς και σύμβολα, η επιλογή (μας φαίνεται ότι) γίνεται μία περίπλοκη υπόθεση. Όμως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε. Αρκεί να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι παρακάτω ενδείξεις, ορολογίες και τα σύμβολα που βρίσκονται στις συσκευασίες τους.

#UV

Είναι συντομογραφία της λέξης Ultraviolet (υπέρυθρες ακτίνες).

# UVA

Οι UVA ακτίνες μπορεί να προκαλέσουν  βλάβες στη δομή του χορίου, στο DNA των κυττάρων (μεταλλάξεις) και συνδέονται άμεσα με την καρκινογένεση. Τέλος προκαλούν κι επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση και τη φωτογήρανση. Η δράση τους διαπερνά τα σύννεφα αλλά και το γυαλί, γι’ αυτό είναι απαραίτητο το αντηλιακό ευρείας προστασίας, κατά τη διάρκεια της μέρας.

#PA & PPD

Δείκτες προστασίας κατά της UVA ακτινοβολίας. Τα αρχικά τους σημαίνουν Protection Grade of UVA και Persistent Pigment Darkening, αντίστοιχα. Ο δείκτης PPD μετριέται σε νούμερα, ενώ ο PA σε σταυρούς και η κλίμακα προστασίας έχει ως εξής:

– Χαμηλή UVA προστασία: PA+ ή PPD 2-4

– Μέτρια UVA προστασία: PA++ ή PPD 4-8

– Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ ή PPD 8 και πάνω

#UVB

Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά προκαλούν και έγκαυμα, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις. και τους καρκίνους του δέρματος.

# SPF

Συντομογραφία των λέξεων Sun Protection Factor και σημαίνει αντηλιακός δείκτης προστασίας από τις ακτίνες UVB. Ο αριθμός που το συνοδεύει πολλαπλασιάζει τον χρόνο της αυτοπροστασίας του δέρματος. Π.χ. έστω ότι το δέρμα μας κοκκινίζει από τον ήλιο σε 10’. Αν επιλέξουμε αντηλιακό με SPF 15, το δέρμα μας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 10 λεπτά x 15, δηλαδή 150’. Ωστόσο ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Εξαρτάται από το πόσο συχνά ανανεώνουμε το αντηλιακό, αν χρησιμοποιούμε την κατάλληλη ποσότητα, την ένταση της ακτινοβολίας (π.χ. οι ώρες 12.00-16.00 μ.μ. είναι απαγορευτικές για την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

#IR

Infrared. Είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία, που δε φαίνεται με γυμνό μάτι.