Αποθηκεύοντας τα λαχανικά σας με τον σωστό τρόπο θα τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο και ασφαλή για κατανάλωση. Ορισμένα λαχανικά και φρούτα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, άλλα πρέπει να ωριμάσουν πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο και άλλα είναι καλύτερα να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου ή σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Μάθετε περισσότερα για το πώς πρέπει να αποθηκεύονται τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά:

Αποθήκευση φυλλωδών λαχανικών

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μένουν φρέσκα περισσότερο αν ξεπλυθούν, τυλιχτούν σε χαρτοπετσέτα και ψυχθούν σε δοχείο ή σφραγισμένη πλαστική σακούλα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με χόρτα μαρουλιού, μποκ τσόι, ελβετικό σέσκουλο, λάχανο και σπανάκι.

Tip: Το πλύσιμο και η αποθήκευση των πράσινων φυλλωδών λαχανικών μόλις τα φέρετε στο σπίτι θα τα κάνει πιο βολικά για φαγητό. Αλλά ακόμα κι αν αγοράσετε προπλυμένα χόρτα, είναι καλή ιδέα να τα ξεπλύνετε ξανά όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Αποθήκευση σπαραγγιών

Τα σπαράγγια πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Διατηρήστε τα κοτσάνια υγρά τυλίγοντάς τα με μια υγρή χαρτοπετσέτα ή αποθηκεύστε τα κοτσάνια όρθια σε ένα μπολ ή ένα ποτήρι κρύο νερό.

Αποθήκευση κολοκύθας και βολβών

Το σκουός και οι βολβοί πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος έξω από το ψυγείο, όπως ένα ντουλάπι ή ένα κελάρι. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε σκόρδο, κρεμμύδια, πατάτες, γλυκοπατάτες, γιαμ, κολοκύθες και rutabaga με αυτό τον τρόπο.

Φυλάξτε τις ντομάτες

Για ντομάτες με την καλύτερη γεύση, αποθηκεύστε τις σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αυτό θα τις βοηθήσει να ωριμάσουν ομοιόμορφα. Μόλις ωριμάσουν μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο.

Οι χρόνοι αποθήκευσης είναι διαφορετικοί για κάθε είδος λαχανικού

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν τα λαχανικά στην καλύτερη ποιότητά τους. Εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά τις αναφερόμενες ώρες, εφόσον δεν είναι μουχλιασμένα ή σάπια.

Αποθηκεύουμε σε ντουλάπι/ξηρή θερμοκρασία δωματίου:

Πατάτες: 1-2 εβδομάδες (2-3 μήνες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος)

Ντομάτες: 1-5 μέρες

Κρεμμύδια: 1-2 μήνες

Αποθηκεύουμε στο ψυγείο:

Σπαράγγια: 3-4 μέρες

Φασόλια (πράσινα): 3-5 μέρες

Παντζάρια: 2 εβδομάδες

Μπρόκολο: 3-5 μέρες

Λαχανάκια Βρυξελλών: 3-5 μέρες

Λάχανο: 1 εβδομάδα

Καρότα: 3-4 εβδομάδες

Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα

Σέλινο: 1-2 εβδομάδες

Καλαμπόκι: 1-2 μέρες

Αγγούρια: 1 εβδομάδα

Πράσινα κρεμμύδια: 7-10 ημέρες

Μαρούλι: 1 εβδομάδα

Μανιτάρια: 4-7 μέρες

Μπιζέλια: 3-5 μέρες

Πιπεριές (πράσινες, κόκκινες): 1-2 εβδομάδες

Πατάτες (φρέσκες): 1 εβδομάδα

Γογγύλια: 2-3 εβδομάδες

Σπανάκι: 3-5 μέρες

Βλαστάρια: 3-5 μέρες

Τα περισσότερα λαχανικά, όπως τα καρότα, οι πατάτες, το μπρόκολο, το λάχανο και το σέλινο θα πρέπει να φυλάσσονται σε πλαστική σακούλα ή δοχείο στην ειδική θήκη του ψυγείου σας. Τα μανιτάρια αποθηκεύονται καλύτερα σε χάρτινη σακούλα. Τα λαχανικά πρέπει να φυλάσσονται σε διαφορετικό μέρος του ψυγείου από τα φρούτα. Αυτό θα αποτρέψει την πολύ γρήγορη ωρίμανση τους.

Πόσο καιρό μπορώ να αποθηκεύσω τα κονσερβοποιημένα λαχανικά;

Οι κονσέρβες λαχανικών μπορούν να διατηρηθούν για 1-2 χρόνια. Επισημάνετε το κουτί με την ημερομηνία για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πόσο καιρό ήταν στο ντουλάπι σας.

Ορισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά θα έχουν ημερομηνία «χρήσης έως». Αυτός είναι ο χρόνος που το φαγητό θα είναι στην καλύτερη ποιότητά του, όπως αποφάσισε ο κατασκευαστής. Τα κουτιά που δεν έχουν υποστεί ζημιά και έχουν αποθηκευτεί σωστά θα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση και μετά από αυτή την ημερομηνία.

Παγώστε τα λαχανικά σας αν δεν μπορείτε να τα φάτε αμέσως

Η τοποθέτηση φρέσκων λαχανικών στον καταψύκτη είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους και να απολαύσετε τη γεύση των καλοκαιρινών λαχανικών όλο το χρόνο.

Τα περισσότερα λαχανικά πρέπει να ζεματιστούν πριν καταψυχθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα βράσετε ολόκληρα ή να ζεματίσετε κομμάτια από το λαχανικό για 1-2 λεπτά και μετά να το τοποθετήσετε αμέσως σε παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Αυτό θα προστατεύσει τα λαχανικά σας από το να καούν στην κατάψυξη. Τα κατεψυγμένα λαχανικά θα είναι καλά για έως και ένα χρόνο.

Tip: Η κατάψυξη δεν συνιστάται για αγκινάρες, βελγικά αντίδια, μελιτζάνες, χόρτα, μαρούλι, πατάτες (εκτός από πουρέ), ραπανάκια, φύτρα και γλυκοπατάτες.