Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και υποχώρηση του πόνου φαίνεται ότι προσφέρει στους ασθενείς της long Covid η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται συχνότερα για την ταχύτερη επούλωση τραυμάτων.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports των εκδόσεων Nature εξετάζει 73 ασθενείς με συμπτώματα που επέμεναν για τουλάχιστον τρεις μήνες. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε 40 θεραπευτικές συνεδρίες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψεύτικες συνεδρίες ως placebo.

Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας ανέπνεαν καθαρό οξυγόνο σε πίεση δύο με τρεις φορές υψηλότερη από τη συνήθη ατμοσφαιρική πίεση, κάτι που επιταχύνει την απορρόφηση οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την τελευταία συνεδρία έδειξαν «σημαντική βελτίωση» στους ασθενείς που έλαβαν την πραγματική θεραπεία, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Η βελτίωση αφορούσε την ικανότητα σκέψης, τα επίπεδα ενέργειας, τον ύπνο, τα ψυχιατρικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και ο σωματικός πόνος.

Μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης δομική και λειτουργική βελτίωση του εγκεφάλου και αύξηση της αιμάτωσής του.

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνότερα για την αντιμετώπιση τραυμάτων και ελκών που δεν επουλώνονται.

Πρόσφατα δοκιμάστηκε για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών τραυμάτων, η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που την δοκιμάζει στην Long Covid.

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν πάντως ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με δοκιμές σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών της μυστηριώδους πάθησης.