Οι παραλίες και η ψιλή άμμος φιλοξενούν πολλούς ιούς, παράσιτα και βακτήρια. Ευτυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή. Όμως, σε αντίθεση με τις οργανωμένες παραλίες, η ποιότητα και η καθαριότητα της άμμου στις ελεύθερες ούτε ελέγχονται ούτε παρακολουθούνται, με αποτέλεσμα να μην είναι πάντα τόσο καθαρές όσο θα περιμένατε.

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές υγιεινής και προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε για να προλάβετε τυχόν μυκητιάσεις, δερματικές παθήσεις και άλλους ερεθισμούς αυτό το καλοκαίρι:

#1 Μην ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο

Απλώστε μια ψάθα ή ένα λεπτό χαλάκι θαλάσσης κάτω από την πετσέτα σας, για να περιορίσετε τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων. Πλένετέ το όσο πιο συχνά μπορείτε.

#2 Κάντε ντους το συντομότερο δυνατό

Αξιοποιείστε τα ντους στην παραλία. Εάν δεν υπάρχουν, τουλάχιστον πλύνετε με ένα μπουκάλι νερό τα χέρια και τα πόδια σας πριν πάτε σπίτι. Πλένετε καθημερινά τα μαγιό και τις πετσέτες.

#3 Μην σκάβετε στην άμμο με γυμνά χέρια ή πολύ βαθιά

Οι μικροοργανισμοί, οι μύκητες και τα παράσιτα που ζουν εκεί θα μπορούσαν να σφηνώσουν κάτω από τα νύχια σας.

#4 Χρησιμοποιείτε τακτικά ένα αντισηπτικό τζελ  χεριών

Διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά, ειδικά πριν το φαγητό. Η άμμος μπορεί να φιλοξενήσει αυγά σκουληκιών που εξαπλώνονται από γάτες και σκύλους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσβολές στο έντερο.

Μωρά και μικρά παιδιά

Βεβαιωθείτε ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν τρώνε άμμο και δεν βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους, μετά από το παιχνίδι στην άμμο.

Μην αφήνετε μωρά ή παιδιά να παίζουν στην παραλία χωρίς πάνα ή μαγιό – δεν είναι υγιεινό. Επιπλέον, τα μικρά κορίτσια κινδυνεύουν να κολλήσουν αιδοιοκολπίτιδα.

Extra tips

  • Μην αφήνετε υπολείμματα φαγητού, άχρηστα τρόφιμα ή σκουπίδια στην παραλία. Επίσης, μην τα θάβετε. Πάρτε τα σπίτι ή βρείτε έναν κάδο.
  • Μην παίρνετε το σκύλο ή το κατοικίδιό σας στην παραλία. Ενώ κάθε παραλία ή τοποθεσία μπορεί να έχει τους δικούς της κανόνες σχετικά με το αν επιτρέπονται τα σκυλιά στην παραλία, τα ζώα συχνά απαγορεύονται για λόγους υγιεινής.
  • Αποφεύγετε τις παραλίες κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Δαγκώματα και τσιμπήματα από ψύλλους της άμμου και αμμόμυγες, που είναι πιο ενεργά στο σκοτάδι, μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό.