Τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αποτελεί το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις. Η ατμόσφαιρα, το κλίμα, το έδαφος και κατά συνέπεια η ζωή στη Γη αλλάζουν διαρκώς. Η εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και η βιομηχανοποίηση έχει οδηγήσει στην κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την Ευρώπη και έχουν εφαρμοστεί αρκετές πολιτικές για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Υπάρχουν όμως, κάποιοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να συνεισφέρετε και ως άτομα κάνοντας τη διαφορά και υιοθετώντας συγκεκριμένες συνήθειες. Η κουζίνα είναι ένα φανταστικό μέρος για να ξεκινήσετε! Εξάλλου, ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο επιλέγοντας, προετοιμάζοντας και τρώγοντας γεύματα. Σκεφτείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε μια γρήγορη απογραφή και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε ένα βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον.

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας φιλική προς το περιβάλλον

Αποθήκευση τροφίμων και κομποστοποίηση

Το πώς αποθηκεύετε το φαγητό σας έχει σημασία. Το να διατηρείτε τα τρόφιμα όσο πιο φρέσκα μπορείτε βοηθά στην καταπολέμηση της σπατάλης τους. Παραμερίστε την πλαστική μεμβράνη μίας χρήσης. Υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Μερικές από αυτές είναι τα περιτυλίγματα από κερί ή τα γυάλινα μπολ. Όσον αφορά τα παιδικά προϊόντα η σιλικόνη είναι η λύση. Τα παιδιά λατρεύουν ότι η σιλικόνη είναι πολύχρωμη και οι γονείς λατρεύουν ότι είναι ανθεκτική και εύκολη στο καθάρισμα.

Επιπλέον, ακόμη και εάν η κομποστοποίηση στη χώρα μας δεν είναι μια γνωστή διαδικασία, η μείωση των υπολειμμάτων του φαγητού μειώνει δραστικά την κλιματική αλλαγή. Μπορείτε αντί να πετάτε τα τρόφιμα, να τα κάνετε κομπόστ και να τα χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα στον κήπο σας.

Συσκευασίες τροφίμων

Μπορεί η αποθήκευση τροφίμων να έχει μεγάλη σημασία αλλά οι συσκευασίες των τροφίμων έχουν πολύ μεγαλύτερη. Το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι η ανακύκλωση. Και είναι πανεύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ελέγξεις ποιες συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει από το να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια και σακούλες. Η λύση είναι χάρτινα καλαμάκια και πάνινες ή χάρτινες σακούλες.

Εξοπλισμός κουζίνας και συσκευές

Ο εξοπλισμός και οι συσκευές που χρησιμοποιείτε μπορούν να συνεισφέρουν στο να γίνει πιο οικολογική η κουζίνα σας. Επιλέξτε σφουγγάρια από ανακυκλωμένα υλικά και αντί για χαρτί κουζίνας χρησιμοποιείστε πάνινα υφάσματα. Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε επιφάνειες κοπής φτιαγμένες από μπαμπού.

Η παρασκευή καφέ στο σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά επηρεάζει το περιβάλλον. Για να αποφύγετε την περιττή ρύπανση, μη χρησιμοποιείται κάψουλες καφέ μιας χρήσης. Οι καφετιέρες/κανάτες χειρός είναι πιο οικολογικές, αφού δεν απαιτούν κάποιο φίλτρο ή πλαστικό.

Εμφιαλωμένο νερό και φυτά στον κήπο

Μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό αλλά προτιμήστε να βάλετε φίλτρο στη βρύση για να πίνετε οικολογικό αλλά και πιο καθαρό νερό. Επιπλέον, αγοράστε ένα μεταλλικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκαλάκι νερού για το γυμναστήριο και την βόλτα σας, αντί να αγοράσετε πλαστικό μπουκάλι.

Ένας ακόμη, τρόπος να βοηθήσετε το περιβάλλον – αλλά και την τσέπη σας – είναι να φυτέψετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε φυτεύοντας βότανα σε μικρές γλάστρες όπως, θυμάρι, δυόσμος και γιατί όχι να επεκταθείτε και σε λαχανικά εάν διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο. Γιατί να τα αγοράζετε συσκευασμένα ενώ μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας;

Οικολογικά καθαρτικά και καλλυντικά

Υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι να φτιάξετε σπιτικές κρέμες και μάσκες ομορφιάς μόνο με τα υλικά που έχετε στη κουζίνα σας. Γιατί λοιπόν, να αγοράσετε; Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να βρείτε πολλές εύκολες συνταγές. Επιπλέον, προτιμήστε να αγοράσετε οικολογικά καθαρτικά για το σπίτι ώστε να μη μολύνετε το περιβάλλον με χημικά.