Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το εντερικό μικροβίωμα της μαμάς μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της υγείας του βρέφους. Παρά το γεγονός ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης έχει συζητηθεί και μελετηθεί, υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τις λειτουργίες που επιτελεί το σώμα μιας εγκύου.

Το εντερικό μικροβίωμα της μαμάς διατηρεί το μωρό υγιές

Η εγκυμοσύνη πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίοδο τόσο για την μέλλουσα μητέρα όσο και για το έμβρυο που αναπτύσσεται. Αυτό σημαίνει ότι ότι πρέπει να υπάρχουν συστήματα που βοηθούν το μωρό να διατηρείται υγιές και να ευημερεί όσο βρίσκεται στη μήτρα.

Τώρα, νέα έρευνα από το University of East Anglia, το Quadram Institute και το University of Cambridge αποκαλύπτει ότι το εντερικό μικροβίωμα της μητέρας θα μπορούσε να προάγει την υγιή ανάπτυξη του μωρού.

Ολοκλήρωσαν αυτή τη μελέτη εξετάζοντας πειραματόζωα και βρήκαν ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων του εντέρου που είναι γνωστό ότι έχει οφέλη στην υγεία όχι μόνο των πειραματόζωων αλλά και των ανθρώπων. Διαπίστωσαν ότι αυτές οι αλλαγές στο σώμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν τη δομή του πλακούντα και τον τρόπο με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται από τη μαμά στο μωρό.

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού. Τα μικροβιώματα έχουν ήδη αποδειχθεί χρήσιμα για το σώμα μας και λειτουργούν διατηρώντας την υγεία μας, καταπολεμώντας τις λοιμώξεις και συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να διατηρήσουν το σώμα υγιές.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αυτά θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για την υγεία ενός μωρού. Προς το παρόν, δεν είναι πολλά γνωστά για το πώς μπορούν να επηρεάσουν ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και την υγεία του μωρού πριν γεννηθεί.