Νιώθετε να βιάζεστε συνεχώς, να τρέχετε να προλάβετε όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις, να εργάζεστε σκληρά και τελικά να μην έχετε ψυχική ισορροπία και ούτε μια στιγμή ηρεμίας; Η φύση γύρω μας «διαφωνεί» και μας «προτρέπει» να ακολουθήσουμε τον «δρόμο» της ηρεμίας και της ισορροπίας.

Φανταστείτε ορισμένα θηλαστικά ζώα και τις περιόδους ανάπαυλας που περνούν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Εμείς φυσικά δεν μπορούμε να «πέσουμε σε χειμερία νάρκη». Ωστόσο, μήπως θα πρέπει να τα «μιμηθούμε» και αντί για τον έντονο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της φύσης;

Για ψυχική ισορροπία: Σε αρμονία με τον εξωτερικό και εσωτερικό μας κόσμο

Απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να μας «χαρίσουν» την πολυπόθητη αρμονία που η φύση με τόση μαεστρία, μας «διδάσκει»

*«Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται»

Είναι σημαντικό να βρείτε τη δική σας προσωπική καθημερινή πρωινή ρουτίνα. Καλό θα ήταν να μην κλείνετε τελείως τις κουρτίνες ώστε να ξυπνάει το σώμα και το μυαλό σας φυσικά με το φως του ήλιου. Αφού σηκωθείτε, κάντε ό,τι σας ευχαριστεί για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας. Πιείτε τον καφέ σας στο κρεβάτι, γυμναστείτε, κάνετε ένα ντους, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σας γεμίσει ευχάριστα συναισθήματα και ενέργεια πριν ξεκινήσετε με τις υποχρεώσεις σας.

*«Στη σιωπή του νου»

Αν νομίζετε πως «πρέπει» να είστε απασχολημένοι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας επειδή είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν προλαβαίνετε, τι θα λέγατε για «λίγο» διαλογισμό; Μέσω του διαλογισμού θα έχετε την ευκαιρία, έστω για λίγη ώρα μέσα στην ημέρα, να χαλαρώσετε, να απαλλαγείτε από το άγχος, να είστε πιο συνειδητοί, πιο ισορροπημένοι και πιο κοντά στη φύση.

Βάλτε χαλαρωτική μουσική, φροντίστε η αναπνοή σας να είναι αργή και σταθερή και το σώμα σας χαλαρό και οραματιστείτε ευχάριστες σκηνές ειδυλλιακών τοπίων. Αν νιώθετε υπερβολική ένταση και πως δεν θα τα καταφέρετε, μην το βάζετε κάτω! Μπορείτε, αρκεί να μπείτε στη διαδικασία. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως τα πάντα στη ζωή είναι θέμα εξάσκησης.

Πέρα από το αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης που θα βιώσετε, τα οφέλη του διαλογισμού σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι πολλαπλά:
Βελτίωση της επικοινωνίας
Μεγαλύτερη ενσυναίσθηση
Απόκτηση ευρείας αντίληψης για την επίλυση προβλημάτων
Περισσότερες αντοχές για να ανταπεξέλθετε σε πιεστικές και δύσκολες καταστάσεις

Το πράσινο της φύσης και της ισορροπίας

Το «πράσινο» στο σπίτι σας βοηθά να αισθάνεστε πιο κοντά στη φύση. Προσθέστε φυτά στα δωμάτια του σπιτιού και στο μπαλκόνι για πιο καθαρό αέρα, ηρεμία, καλύτερη συγκέντρωση, θετική ενέργεια και βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Εκτός όλων αυτών, γνωρίζατε πως τα φυτά λειτουργούν και ως ηχομονωτικά στους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών; Εάν έχετε τη δυνατότητα, δημιουργήστε έναν κήπο και ασχοληθείτε με την κηπουρική. Μια τέτοια δραστηριότητα θα σας βοηθήσει στην εξάλειψη του άγχους, θα ενεργοποιήσει την δημιουργικότητά σας ενώ παράλληλα θα καίτε και θερμίδες.

Γείωση

Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά και τρέχατε ξυπόλητοι ακόμη και στη λάσπη; Το περπάτημα χωρίς παπούτσια έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας αφού η γη έχει το δικό της ηλεκτρικό φορτίο το οποίο, πατώντας στο έδαφος με γυμνά πόδια, «εισέρχεται» στο σώμα μας. Όταν περπατάμε ξυπόλητοι στη φύση, το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο της γης είναι ικανό να μειώσει χρόνιους πόνους, να βελτιώσει τον ύπνο μας και να αυξήσει την ενέργειά μας.

«Ακολουθήστε» τις εποχές

Το να είμαστε σε «επαφή» με τις εποχές βοηθά στο να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες μας.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή για να είμαστε έξω, να κοινωνικοποιούμαστε και να περνάμε χρόνο στη φύση.
Αποτελεί επίσης την τέλεια ευκαιρία για φρέσκα τρόφιμα, ελαφρύτερα γεύματα και ενασχόληση με την κηπουρική.

Το φθινόπωρο, η φύση «επιβραδύνει», οπότε θα ήταν ωφέλιμο κι εμείς να επανερχόμαστε πιο ήπια στην καθημερινότητα της δουλειάς ή του σχολείου μετά τις διακοπές.

Το χειμώνα, είναι αναγκαίο να βρίσκουμε χρόνο για χαλαρωτικές στιγμές. Αναμμένα κεράκια, ένα ζεστό μπάνιο, ένα ωραίο φαγητό, είναι μερικές μόνο από τις χαρές αυτής της εποχής.

Η άνοιξη «φέρνει» νέα ξεκινήματα, ανανεωμένη ενέργεια και δυναμισμό. Είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, να «λερώσετε τα χέρια σας» φυτεύοντας στον κήπο και να κάνετε βόλτες στη φύση για εξερεύνηση.

Η επαφή με ζώα

Το να περνάτε χρόνο με τα ζώα σας ισορροπεί και σας «φέρνει κοντά» στη φύση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μέσω της επαφής μας με τα ζώα, η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία μας βελτιώνεται και κατανοούμε θεμελιώδη στοιχεία της ζωής όπως το να ζούμε στο παρόν, να συγχωρούμε, να αγαπάμε, να κοιμόμαστε καλά και να μην ξεχνάμε πως το παιχνίδι πρέπει να αποτελεί μέρος της ζωής μας.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Είναι το πλέον εύκολο να αγοράζετε τρόφιμα εκτός εποχής. Ωστόσο, υπάρχει λόγος που τα πορτοκάλια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C αναπτύσσονται το χειμώνα και τα πλούσια σε βιταμίνη Α μούρα, το καλοκαίρι.
Διατηρήστε την «επαφή» σας με τις εποχές του χρόνου και ως προς το φαγητό σας για υγεία και ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.