Πρόκειται για ένα φυτό ενδημικό στη Nοτιοανατολική Aσία και στην Aφρική, αλλά καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, και φυσικά στη χώρα μας. Μάλιστα είναι πιθανόν να μη λείπει από καμία κουζίνα. Μιλάμε για το γνωστό κι αγαπημένο ρύζι που ανάλογα με τις αμέτρητες συνταγές που υπάρχουν μπορεί να γίνει εξαιρετικά νόστιμο.  Αυτό ωστόσο ίσως κάποιοι να μη γνώριζαν ως τώρα είναι ότι εκτός από θρεπτικές διαθέτει και καλλυντικές ιδιότητες. Κι επειδήαυτό το φυσικό συστατικό έγινε πρόσφατα viral στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στους beauty fans του TikTok, συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες σπιτικές συνταγές ομορφιάς που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην όψη της επιδερμίδας μας και όχι μόνο.

Το ρύζι στα καλλυντικά

Στην κοσμετολογία, οι πρωτεΐνες ρυζιού χρησιμοποιούνται για να σχηματίζουν μια προστατευτική μεμβράνη πάνω στην επιδερμίδα. Ετσι συμβάλλουν στην βαθιά ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Επίσης, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στα μαλλιά, ενισχύοντας με φυσικό τρόπο την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα τους.

Ρυζόνερο

Εδώ και αιώνες σε ασιατικές χώρες, το ρυζόνερο χρησιμοποιείται για να διατηρεί την επιδερμίδα νεανική και τα μαλλιά πιο υγιή και λαμπερά, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Επιπλέον περιέχει και αλλαντοϊνη, ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση της ακμής.

Πώς το φτιάχνουμε και πώς το χρησιμοποιούμε

Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι λευκό ρύζι σε δύο φλιτζάνια νερό. Το αφήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ρύζι και κρατάμε το ρυζόνερο για να το χρησιμοποιήσουμε για το ξέπλυμα του προσώπου, για τονωτική λοσιόν. Επίσης μπορούμε με αυτό να ξεπλύνουμε τα μαλλιά μετά το λούσιμο.

Για ένα τονωτικό μπάνιο

Θα χρειαστούμε: 

*1/2 κούπα ρύζι * 1/2 κούπα νιφάδες βρόμης * 1 κουταλιά πράσινο τσάι ή ένα ματσάκι τσάι βουνού *1/2 κούπα γάλα σε σκόνη

Τι κάνουμε

Ρίχνουμε το ρύζι στο μπλέντερ και το κάνουμε σκόνη. Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα τα συστατικά μας. Tα αφήνουμε μέσα στην μπανιέρα και περιμένουμε να κρυώσει λίγο το νερό ώστε να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο. Απολαμβάνουμε το λουτρό μας για περίπου 30 λεπτά.

Αντιγηραντικό scrub – μάσκα με ρύζι κατά των δυσχρωμιών και των ρυτίδων

Θα χρειαστούμε:

* 1 χούφτα μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι

* 2  κ.σ. ελαιόλαδο

* 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

Τι κάνουμε

Αλέθουμε το ρύζι στο μπλέντερ και στη συνέχεια ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Εφαρμόζουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό. Περιμένουμε 30’ και ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό κάνοντας ήπιο, κυκλικό μασάζ με τα δάχτυλά μας. Στη συνέχεια ταμπονάρουμε με ένα χαρτομάντιλο. Οι κόκκοι του ρυζιού έχουν διώξει τα νεκρά κύτταρα και έχουν κάνει την επιδερμίδα λεία και απαλή, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά τροφοδοτούν το δέρμα με θρεπτικά λιπίδια, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που καταπολεμούν  τα σημάδια της γήρανσης.