Η θερμοκρασία “πέφτει”, ο αέρας γίνεται πιο δροσερός και το φθινόπωρο κάνει επιτέλους την εμφάνισή του. Αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει η ώρα για τα ακαταμάχητα γλυκίσματα του φθινοπώρου, είτε αυτό σημαίνει μια τραγανή κολοκυθόπιτα ή τα λαχταριστά ρολά κανέλας, εξίσου γνωστά και ως cinnamon rolls.

Με αυτήν την συνταγή μάλιστα, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα “υβρίδιο” ανάμεσα σε ένα νόστιμο κέικ καφέ και φουσκωτά ζεστά ρολά κανέλας μέσα σε δεκαπέντε λεπτά και χωρίς να χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα χάος στην κουζίνα σας.

Πώς θα κάνετε τα αφράτα cinnamon rollscinnamon rolls

Σε αντίθεση με την παρασκευή της παραδοσιακής συνταγής που απαιτεί πολλή υπομονή και άφθονο χώρο στο πάγκο της κουζίνας, για αυτό το απλό καρβέλι – ρολό κανέλας θα χρειαστείτε μόνο λίγα μπολ, μερικά υγρά και στεγνά υλικά και ένα ταψί με λαδόκολλα.

Για να φτιάξετε τη βασική «ζύμη», θα αναμίξετε τα συστατικά αλεύρι, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σάλτσα μήλου, φυτικό γάλα και βούτυρο vegan, χωρίς να χρειαστεί να ζυμώσετε ή να πρέπει να περιμένετε να “ξεκουραστεί”.

Στο στρωμένο ταψί, θα προσθέσετε τη μισή ζύμη, θα την απλώσετε ομοιόμορφα με μια μικρή σπάτουλα και στη συνέχεια θα την στρώσετε με μια γενναιόδωρη επικάλυψη γλυκιάς κανέλας ζάχαρης για να πετύχετε το ομοιόμορφο εφέ στροβιλισμού.

Στη συνέχεια, προσθέστε την υπόλοιπη ζύμη και από πάνω καλύψτε την με το ζαχαρούχο topping. Αυτό θα δώσει στο ρολό την απολαυστική τραγανή, βουτυρώδη κρούστα της. Και το καλύτερο; Η προετοιμασία αυτή μπορεί να γίνει μέσα σε δεκαπέντε λεπτά.

Πρωινό κατά της φλεγμονής

Τώρα, μπορείτε να αφήσετε τον φούρνο να κάνει τη δουλειά του ενώ κάθεστε αναπαυτικά και το άρωμα των φθινοπωρινών μπαχαρικών κατακλύζει τους χώρους σας.

Μόλις ψηθεί πλήρως το καρβέλι, θα θελήσετε να το αφήσετε να κρυώσει και να το πασπαλίσετε με μια γενναιόδωρη ποσότητα ζάχαρης αχνής και κανέλας για την χαρακτηριστική του πινελιά.

Πέρα από το ότι είναι απολύτως νόστιμο, αυτό το κέικ είναι εντελώς φυτικό χάρη σε απλές εναλλαγές συστατικών όπως το vegan βούτυρο, το μη γαλακτοκομικό γάλα και την σάλτσα μήλου που προσθέτουν υγρασία και δένουν τα συστατικά μεταξύ τους (αντί της χρήσης γαλακτοκομικών ή αυγών).

Και μην ξεχνάτε ότι περιλαμβάνει ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη συστατικά του φθινοπώρου, την κανέλα. ‘Έρευνες δείχνουν ότι το απλό αυτό συστατικό δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά αλλά και αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιλιπιδαιμικό, αντιμικροβιακό και αντικαρκινικό.

Τι θα χρειαστείτε

Για περίπου οκτώ με δέκα μερίδες, τα συστατικά περιλαμβάνουν:

Για την ζύμη:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι φυτικό γάλα
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι λιωμένο vegan βούτυρο
1/4 φλιτζάνι σάλτσα μήλου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την γέμιση:

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κσ κανέλα

Για το γλάσο:

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας φυτικό γάλα

Προθερμάνετε το φούρνο περίπου στους 270 βαθμούς και στρώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα. Σε ένα μικρό μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ενωθούν. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε όλα τα στεγνά υλικά για την ζύμη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε όλα τα υγρά υλικά. Στη συνέχεια, συνδυάστε τα υγρά και τα ξηρά υλικά μαζί και ανακατέψτε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέστε τη μισή ζύμη στο ταψί, ακολουθούμενη από τη μισή γέμιση ζάχαρης κανέλας. Στη συνέχεια, ρίξτε την υπόλοιπη ζύμη από πάνω, και ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση ζάχαρης κανέλας.

Ψήστε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το γλάσο χτυπώντας με σύρμα τη ζάχαρη άχνη και το φυτικό γάλα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και χωρίς σβόλους.

Το αφήνουμε στην άκρη. Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια περιχύστε το γλάσο από πάνω.